marți, iunie 28, 2022

Odată cu venirea sezonului cald, apare și sezonul insectelor. Iar potrivit medicilor, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită oricărei ciupituri, întrucât unele se pot dovedi fatale.

„Unele ciupituri sunt banale, dar neplăcute și pentru copil, și pentru părinte, altele pot avea un potențial periculos destul de mare. Cele mai frecvente sunt ciupiturile de țânțari, iar sezonul este deja început. Aceștia ciupesc de obicei seara, pe zonele expuse.

Te-ar mai interesa: Sfinții Petru și Pavel 2022. Cea mai puternică rug...

Ciupitura începe să ne deranjeze cam la 1-2 minute după ce s-a produs, deci deja este prea târziu, căci nu mai avem cum să îndepărtăm insecta de acolo și arată ca o umflătură mică, roșie, și este foarte pruriginoasă. Pe copil îl mănâncă și vrea să se scarpine.

Multe dintre ciupiturile de insecte dau acest efect, iar la copil problema principală cu scărpinatul este că mânuțele lor nu sunt întotdeauna curate, iar un scărpinat foarte agresiv poate produce răni care se suprainfectează cu microbii de sub unghii”, a explicat medicul pediatru Ilinca Tranulis la Antena 1.

Te-ar mai interesa: Totul despre boala de care a suferit Michael Jacks...


Mușcătura de căpușă, potențial periculoasă

Atunci când vorbim despre căpușe, lucrurile se complică. Pentru că acestea pot transmite boli periculoase.

”Căpușele trăiesc în iarba, de obicei, mai mare, motiv pentru care este necesar să ne protejăm. Copilul să poarte încălțări, șosete și eventual o substanță repelentă care nu îi place insectei și se ferește de copilul care miroase a DEET, substanța repelentă folosită cel mai frecvent, sau substanțe din plante, cum este eucaliptul de lămâie, aplicate pe pielea expusă”, a mai spus dr. Tranulis.

Te-ar mai interesa: Concediul, sursă de stres pentru români. Psihotera...

De subliniat este faptul că aceste substanțe sunt sigure de folosit încă de la două luni.

”Căpușele, de obicei, le observăm atașate în piele. Ele rămân acolo, își înfig trompa și cresc în dimensiuni. Pe acestea dacă le întâlnim, ideal ar fi să fie scoase cât mai repede din piele, în mod corect, complet. Dacă le rupem, trompa le poate rămâne acolo și zona se poate infecta.

Te-ar mai interesa: Casa părintească a lui Arsenie Boca, scoasă la vân...

Cel mai corect, operațiunea trebuie făcută la medicul chirurg. După ce am scos căpușa, urmărim o perioadă zona. Dacă vedem un cerc roșu, această căpușă putea transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă. Trebuie tratament cu antibiotic.

Dar până aici, ar trebui să ne asigurăm după fiecare ieșire la iarbă verde că al nostru copil nu are nicio căpușă pe corp, hainele nu vor fi purtate și a doua zi, căci ele pot rămâne acolo, iar copilul trebuie spălat și verificat, în zonele ascunse.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie sa stii atunci cand apelezi la o firmă ...

După urechi, cutele de la gât, axilele, inghinal. Căpușelor le place la întuneric și la căldură”, a mai spus pediatrul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private