Sari la conținut

CNAS a dezvoltat un sistem pentru identificarea refugiaților care au nevoie de asistență medicală

Din cuprinsul articolului

Tot mai mulți refugiați ajung în România. Aceștia au părăsit Ucraina pentru a primi ajutor și siguranță. Tocmai de aceea, CNAS a dezvoltat un sistem pentru acordarea serviciilor medicale.

Refugiații vor beneficia de aceleași servicii medicale precum românii. Aceștia vor fi identificați cu ajutorul unui cod unic. Cu ajutorul codului ei vor putea fi  ajutați de cadrele medicale, care vor oferi serviciile medicale solicitate.

CNAS, sistem pentru refugiați

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la punct un sistem de identificare şi de alocare a unui cod unic pentru refugiaţii din Ucraina care solicită asistenţă medicală în România, astfel încât aceştia să beneficieze de întreaga gamă de servicii, inclusiv la accesul în programele de sănătate ca şi pacienţii din România.

Ministrul Sănătăţii a precizat că la nivel naţional sunt zilnic aproximativ 100 de solicitări la Ambulanţă care privesc persoane refugiate, 75 fiind în prezent internate în spitale. Unităţile medicale cumulează circa 3.300 de locuri destinate îngrijirii răniţilor şi a celor care au nevoie de intervenţii chirurgicale, a adăugat Alexandru Rafila.

România, până la acest moment, nu are propleme în acordarea asistenței medicale a acestor refugiați. Sigur că ne preocupă și multe alte probleme care țin de sănătatea publică.

Avem circa 30.000 de copii, de persoane sub 18 ani care sunt în România. Ei au acces inclusiv la vaccinare, nu numai la vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus, ci și cu vaccinurile care sunt incluse în programul național de vaccinare din țara noastră.

Echipele medicale organizate de Direcțiile de Sănătate Publică se găsesc în toate locurile în care sunt înregistrare grupuri de refugiați, dar să nu uităm că o parte apreciabilă dintre cei care intră în România părăsesc teritoriul național pentru alte destinații”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit RRA.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel