Sari la conținut

CNAS anunţă servicii medicale de prevenţie pentru grupa de vârstă 4-17 ani

Sursa foto: doctorulzilei.ro

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că decontează servicii medicale de prevenţie pentru grupa de vârstă 4-17 ani, fiind vizate o serie de afecţiuni.

Specialiştii recomandă utilizarea acestor servicii, având în vedere că, doar în luna august, s-au acordat 30.866 de consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 de copii au fost spitalizaţi cu diagnosticul ”obezitate”.

”Ai aflat despre serviciile medicale de prevenţie pentru grupa de vârstă 4-17 ani? La această categorie de vârstă, consultaţiile de prevenţie se acordă o dată pe an”, a transmis, miercuri, CNAS.

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie

  • Pentru screeningul anemiei şi a rahitismului ( pentru copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani);
  • Pentru screeningul tulburărilor de vedere;
  • Pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani);
  • Pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală;
  • Pentru screeningul depresiei;

”În cadrul tuturor acestor consultaţii preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu”, a mai transmis sursa citată de News.ro.

Sursă foto: Getty Images

CNAS precizează că, doar în luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 de consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 de copii au fost spitalizaţi cu diagnosticul ”obezitate datorită unui exces caloric”.

”În plus, este bine de ştiut faptul că, în anul 2022, au fost acordate 262.801 consultaţii de prevenţie la această grupă de vârstă”, a mai transmis CNAS.

În 2023, în trimestrul 1 s-au acordat 48.145 consultaţii, iar în trimestrul 2 – 61.321 consultaţii. ”Tot în luna august a acestui an, au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 şi 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenţie, cele mai multe în Bucureşti (131), Cluj (49), Iaşi (26), Botoşani (19) şi Timiş (18)”, a mai precizat CNAS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel