Sari la conținut

Noi servicii medicale decontate de CNAS începând cu 1 octombrie 2023

psiholog
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Servicii de consultanță psihologică decontate de stat

Începând cu data de 1 octombrie 2023, persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia, de servicii de psihoterapie şi de alte servicii specifice decontate de CNAS în limita a 135 de lei pentru fiecare şedinţă.

De acest subprogram se estimează că ar putea beneficia 13.471 copii şi 2.660 adulţi diagnosticaţi de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist.

Un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist

„De la 1 octombrie va demara un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului naţional de sănătate mintală, derulat de CNAS.

Astfel, copiii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenţii psihologice validate ştiinţific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav”, anunţă CNAS.

Servicii medicale decontate de către CNAS pentru pacienții cu spectru autism

Noul subprogram este reglementat printr-un Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, publicat în data de 26 septembrie, în Monitorul Oficial.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Este esenţial ca toţi pacienţii să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociaţiile de pacienţi şi organizaţiile neguvernamentale.

Aşa cum este sănătos să se întâmple.

Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem.

Aprecierile mele se îndreaptă către toţi cei care au depus eforturi pentru ca viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcţia unui sistem de sănătate modern, în România”, a declarat preşedintele CNAS, dr. Andrei Baciu.

În România, există oficial 558.000 de persoane care suferă de autism. Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.