Sari la conținut

CNAS anunţă un nou blocaj în sistemul informatic. Cardurile de sănătate, nefuncţionale

Card de sanatate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează că sunt în derulare activităţi pentru remedierea disfuncţionalităţilor apărute la Platforma Informatică din Asigurări de Sănătate.

Potrivit CNAS, pe perioada de indisponibilitate a cardului electronic de asigurări de sănătate, începând de luni serviciile medicale vor fi acordate în regim off-line.

Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim off-line pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate off-line anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activităţii lunii anterioare prevăzut în contract.

De-a lungul timpului, cardul de sănătate s-a confruntat cu numeroase probleme și blocaje, punând la încercare atât nervii medicilor, cât şi ai pacienţilor.

Medic de familie
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Majoritatea medicilor aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au plâns de nenumărate ori că stau noaptea să valideze reţete şi bilete de trimitere din cauză că serverul CNAS nu funcţionează, iar pacienţii sunt chemaţi ulterior la cabinete cu cardurile de sănătate pentru validarea serviciilor medicale.

Un nou sistem informatic, realizat cu fonduri din PNRR

Sistemul Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe care se bazează consultaţiile şi eliberarea reţetelor, urmează să fie modernizat cu fonduri din PNRR. Este vorba de un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, care ar urma să devină pe deplin funcţional abia în 2025.

Până atunci este de aşteptat ca actualul sistem învechit, să funcţioneze mai mult în regim de avarie, aşa cum se întâmplă în prezent şi cum a fost în ultimele săptămâni. Unul dintre motive este că nu mai sunt nici specialişti IT care să-i asigure mentenanţa.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: