Sari la conținut

De ce funcţionează cu sincope sistemul informatic al CNAS? Noul preşedinte al Casei a descoperit buba: „Lucrurile s-au făcut sacadat de-a lungul timpului…”

Card de sanatate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a anunţat că la mijlocul acestei luni se împlineşte termenul limită pentru semnarea cererii de finanțare pentru proiectul de 100 de milioane de euro ce presupune modernizarea platformei informatice a cardului de sănătate (PIAS).

De-a lungul timpului, cardul de sănătate s-a confruntat cu numeroase probleme și blocaje, punând la încercare atât nervii medicilor, cât şi ai pacienţilor.

Oficialul a precizat la Digi 24 că motivul pentru problemele apărute este legat de capacitatea depăşită tehnologic a sistemului informatic al CNAS, care a fost proiectat iniţial, în 2012, pentru un număr mult mai mic de furnizori şi servicii medicale. În prezent, în România îşi desfăşoară activitatea peste 42.000 de furnizori medicali, față de 7.000, câți erau la lansare.

„Lucrurile s-au făcut sacadat de-a lungul timpului”

„Lucrurile s-au făcut sacadat de-a lungul timpului, în sensul în care anul ăsta gândim chestia asta, ăștia sunt banii, pornim chestia asta. După care s-au schimbat conduceri, cum se întâmplă în toate instituțiile, adică nu există o viziune și o strategie care să-ți permită ție până la finalul unei perioade, unui mandat să ai o chestie integrată care să funcționeze. În cazul acesta sunt multiple evenimente care, din dorința de a face mai bine…ele au fost făcute, însă principalul motiv este următorul.

Știți pentru câți furnizori de servicii medicale a fost gândit acest sistem inițial? Adică în primul rând serverele și softul din spate. Pentru 7.000 de furnizori de servicii medicale. Astăzi sunt 42.000, de 6 ori mai mult. Practic, volumul pe care trebuie să-l facă ceva făcut în 2012 în domeniul IT, în care lucrurile au evoluat…gândiți-vă numai ce telefon avea fiecare dintre noi în 2012, cum arată azi.

Sunt tehnologii care nu pot duce volumul de muncă de astăzi. Pentru 7.000 ar putea să funcționeze. Știți câte servicii medicale sunt acordate în medicina primară, în medicina de familie și care se fac în acest sistem, pe un an de zile? Sunt 68 de milioane de consultații și servicii medicale.

Asta este doar o simplă chestiune. Nu este numai cardul cel care face dificil de multe ori accesul, pe motive tehnice, este întreg sistemul din spate care trebuie actualizat. La mijlocul lunii septembrie este deadline-ul pentru semnarea cererii de finanțare pentru proiectul de 100 de milioane de euro care presupune modernizarea sistemului, a platformei informatice.

O parte importantă sunt pentru partea hardware – servere și toată tehnologia care să țină tot sistemul informatic și cealaltă parte este pentru dezvoltarea acestui nou soft. Sunt bani din PNRR, din proiectul de digitalizare”, a afirmat şeful CNAS.

Majoritatea medicilor aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au plâns de nenumărate ori că stau noaptea să valideze reţete şi bilete de trimitere din cauză că serverul CNAS nu funcţionează, iar pacienţii sunt chemaţi ulterior la cabinete cu cardurile de sănătate pentru validarea serviciilor medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel