Sari la conținut

CNAS: Sprijinul dat pensionarilor NU scumpește medicamentele

pensionari
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro
Anunț pentru pensionari

CNAS: Sprijinul dat pensionarilor NU afectează plafonul de compensare a medicamentelor, cei 700 de lei nu reprezintă venit din pensie sau alte indemnizații.

CNAS anunță că ajutorul acordat pensionarilor în luna iulie nu va afecta plafonul de compensare a medicamentelor.

”Ajutorul financiar în valoare de 700 de lei, acordat în luna iulie 2022 pensionarilor cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei prin punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență nr.74/02.06.2022,

nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială și nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de compensare cu 90% a prescripțiilor medicale.

Photo by Laurynas Mereckas on Unsplash

Reamintim că în scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, începând cu data de 1 ianuarie 2022 pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale până la 1.429 lei/lună inclusiv,

indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate

și gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună.

Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la

bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii”, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat de presă citat de dcmedical.ro.

Totuși, medicamentele generice sunt mai scumpe din cauza suprataxării

Totuși, statul taxează extra medicamentele generice ieftine. De ce sunt penalizate medicamentele ieftine de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea?

Care este motivul pentru care statul face asta? De ce penalizează pe cineva care face economie la bugetul de stat? De ce pune în pericol viața a milioane de pacienți care devin vulnerabili în fața bolilor netratate…? De ce și în interesul cui?

Deși vorbim de un domeniu strategic, de importanță națională, medicamentele generice cu prețuri mici sunt penalizate de o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea.

Practic, medicamentele ieftine sunt „penalizate” printr-o taxă extra. Iar aceste medicamente sunt de importanță vitală pentru milioane de pacienți.

Care sunt riscurile? Ei bine, ar  putea dispărea medicamente esențiale de pe piață, rezultatul fiind unul foarte grav pentru pacienții care nu-și vor mai putea urma tratamentul prescris de medici.

Dacă o schemă de tratament cuprinde câteva medicamente de acest tip, care practic fac „echipă” în lupta cu boala, pacientul poate chiar să moară.

780 milioane euro economii de cost au fost generate de lansările de medicamente generice din perioada 2015-2021, în contextul expirării patentelor medicamentelor inovative.

Medicamentele generice intră pe piață cu un preț, în medie, cu 40% mai mic decât prețul medicamentului inovativ. Accesul pacienților la tratamente crește semnificativ din perspectiva costului.

După patru ani de la intrarea genericului pe piață, pacienții au acces la tratamente cu 76% mai ieftine.

Din cauza impactului bugetar pozitiv în anumite arii terapeutice, accesul pacienților la tratament se poate tripla.

România nu beneficiază de toate avantajele utilizării genericelor, acestea având o pondere în volum și valoare mai mică decât alte țări din UE.

Numărul de medicamente generice lansate în ultimii cinci ani este de 6 ori mai mic comparativ cu Germania și de 4 ori mai mic decât în Polonia.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel