Sari la conținut

CNAS va deconta noi analize de laborator, radiologie şi medicină nucleară. De la 1 iulie, servicii medicale preventive suplimentare

Foto: arhiva Doctorul Zilei

De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru al CNAS, dar şi normele metodologice de aplicare a acestuia. Instituţia precizează într-un comunicat că cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

În completarea schimbărilor anunţate pe 26 mai, CNAS adaugă o serie de elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenţă medicală.

Noi servicii diagnostice şi terapeutice

Astfel, în asistenţa medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice şi terapeutice.

De asemenea, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul analizelor/investigaţiilor paraclinice, după caz, precizează CNAS.

Adtfel, în asistența medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani (riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale şi reproductive) şi pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demenţă şi depresie).

Adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații.

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

În lista serviciilor diagnostice şi terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialităţi, printre care:

– descărcarea şi interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat – specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli nutriţie;

– tomografia în coerenţă optică – specialitatea oftalmologie;

– extracţia dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;

– imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;

– puncţie biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competenţă în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competenţă în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

Totodată, valoarea orientativă lunară de contract creşte cu 50% faţă de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Noi analize de laborator şi imagistică, decontate

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară:

– mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);

– mamografie digitală 2D;

– tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară;

– ecografie musculoscheletală;

– ecografie cutanată;

– ecografie a aparatului urinar/genital masculin;

– ecocardiografie de efort;

– RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast;

– RMN whole-body;

– limfoscintigrafie planară.

Potrivit CNAS, se introduc, de asemenea, noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative şi asigurarea continuităţii furnizării de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale către asiguraţi, casele de asigurări de sănătate din întreaga ţară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie.

A fost creat cadrul legal pentru creșterea accesului asiguraților la servicii de medicină fizică și de reabilitare în ambulatoriu, fiecare furnizor având obligația de a asigura un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână.

În asistenţa medicală spitalicească se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi și se introduce condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile/săptămână şi de 7 ore/zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.

Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăși 300 de lei/zi.

Pentru îngrijirile medicale și paliative la domiciliu se reglementează posibilitatea acordării acestora la locația declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidență.

De asemenea, se introduc servicii noi şi crește de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu.

Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

În pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care menţionăm: manșoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel