Sari la conținut

CNCD: Ce discriminări implică impunerea pașaportului de vaccinare? Este legală?

certificatul de vaccinare

Imunizarea nu este obligatorie, însă persoanele care refuză vaccinul s-ar putea confrunta cu restricții și probleme de liberă circulație. În lipsa unei dovezi care să ateste imunizarea, persoanele nu vor avea voie să facă diferite activități obișnuite, precum călătoria în afara statului. Unii susțin inițiativa OMS de impunere a pașaportului de vaccinare, însă alte persoane consideră că acest lucru implică o discriminare între persoanele vaccinate și nevaccinate.

În acest sens, Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, explică de impunerea pașaportului de vaccinare poate fi efectuată în U.E., în mod legal. Conform legilor, se pot impune restricții de călătorie în alte state dacă acest lucru implică siguranța oamenilor, din punct de vedere al sănătății. Aceasta este o excepție de la libertatea membrilor U.E., care în mod normal pot circula fără restricții.

„La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.

Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare.

Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică”, a explicat președintele CNCD, Asztalos Csaba, potrvit Digi24.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel