Sari la conținut

Vaccin personalizat împotriva cancerului pe bază de nanoparticule. Cum funcţionează imunizarea tumorală

Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP
WBC joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism. Cum afectează WBC-urile

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii de la Institutul de Inginerie a Proceselor din cadrul Universităţii Academiei Chineze de Ştiinţe (UCAS) au dezvoltat un design flexibil şi puternic pentru un vaccin cu celule tumorale întregi (TCV) care poate fi personalizat pe specificul pacientului.

Conceptul presupune încărcarea celulelor tumorale cu nanoparticule fototermice, iradierea acestora cu laser NIR, recoltarea şi uciderea celulelor tumorale pentru a pregăti TCV, apoi injectarea vaccinului în individ.

După o singură injecţie, se aplică o iradiere NIR suplimentară la locul de vaccinare. Nanoparticulele din TCV răspund la iradierea NIR devenind hipertermice, stimulând astfel răspunsul imunitar. Această stimulare la cerere a răspunsului imunitar ajută la suprimarea eficientă a creşterii tumorale, notează news.ro.

Cum funcţionează vaccinurile tumorale

Vaccinurile tumorale au fost recunoscute de mult timp ca instrumente promiţătoare pentru imunoterapia împotriva cancerului, deoarece utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva celulelor tumorale.

Cu toate acestea, printre vaccinurile tumorale, abordarea TCV se distinge prin faptul că acesta conţine toţi antigenii din celulele tumorale ale pacientului, nu doar un grup select.

Ca atare, abordarea TCV poate induce mai uşor un răspuns imunitar la pacient, deoarece răspund la o gamă mai largă de antigeni decât vaccinurile tumorale obişnuite. Pentru a spori imunogenitatea celulelor tumorale inactivate din vaccinuri, au fost explorate metode legate de adjuvanţi.

În pregătirea vaccinului, cercetătorii au încărcat iniţial nanoparticule fototermice în celulele tumorale. Ulterior, iradierea cu laser NIR a indus celulele tumorale să supraexprime proteinele de şoc termic (HSP) ca adjuvanţi endogeni.

Celulele tumorale au fost apoi inactivate printr-un proces de congelare-dezgheţare înainte de a pregăti vaccinul (TCV). După o singură vaccinare, cercetătorii au aplicat o iradiere cu laser NIR la locul de vaccinare, producând astfel o inflamaţie uşoară indusă local.

„Strategia TCV la cerere a demonstrat o bună flexibilitate şi o eficacitate terapeutică puternică şi, deşi se află în prezent în stadiul de cercetare preclinică, are un mare potenţial pentru viitoarele aplicaţii clinice”, a declarat Prof. Wei Wei de la IPE.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel