Sari la conținut

Cod galben și portocaliu de ploi și vijelii în jumătate din țară, până duminică. CE NU TREBUIE să faci când e furtună şi fulgeră

Ce să nu faci când e furtună. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat cod galben și cod portocaliu de vreme extremă de sâmbătă de la prânz până duminică dimineață. Ploi torențiale și vijelii se vor produce mai ales în centrul țării.

În același timp, jumătate din România este sub cod galben de caniculă până duminică.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00

În intervalul menționat, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în după-amiaza și seara zilei de duminică (3 iulie).

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente
Interval de valabilitate: 2 iulie, ora 12:00 – 2 iulie, ora 22:00

În zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova, iar spre seară și în Crișana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70…80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

CE NU TREBUIE să faci când e furtună

Pentru a nu cădea victima unui accident în mijlocul fenomenelor extreme, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi utile.

Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna.

Dacă sunteți afară în aer liber, îndepărtați-vă de tot ce este din metal, inclusiv utilaje, garduri sau piloni, scrie agrointel.ro.

Adăpostiți-vă în mașină, în casă sau într-un șopron, dacă aveți această posibilitate.

Nu vă adăpostiți niciodată sub un copac.

Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar 3 metri între o persoană și alta. Se reduce astfel șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 2 și 3 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat

În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Notă: îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel