Sari la conținut

CODAȘI: De ce n-avem medicamente de ultimă generație

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

CODAȘI: De ce n-avem medicamente de ultimă generație și de ce la noi ajung medicamentele mult mai târziu comparativ cu alte state europene…? 

Românii au acces la medicamente de ultimă generație cu câțiva ani mai târziu decât locuitorii altor țări din Uniunea Europeană, iar în unele cazuri, în situații disperate, ajung chiar să strângă bani din donații sau să își vândă locuința pentru a se putea trata.

De altfel, sunt multe cazuri când familiile celor afectați de diferite boli fac apeluri disperate pentru donații și ajutor pentru ca cel bolnav să fie tratat.

Nu doar costul medicamentelor ne împiedică să ne tratăm, dar și lipsa multora dintre acestea.

Colegiul Medicilor și cele mai importante asociații de pacienți din România s-au unit pentru a scoate politicul din elaborarea și aprobarea ghidurilor de diagnostic și tratament pentru pacienți.

Scopul este ca românii să aibă acces mai rapid la cele mai noi terapii și să nu mai aștepte ani de zile, motiv pentru care, joi, a avut loc semnarea Protocolului de colaborare între Colegiul Medicilor din Romania și unele dintre principalele Asociații de pacienți.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Radu Gănescu: Acces întârziat…

„Știm cu toţii că în România vorbim de fiecare dată de acces întârziat la medicamente inovative, acces întârziat la terapii genice sau la monitorizare din punct de vedere al noilor sisteme de monitorizare”,

a declarat joi Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții cronici din România.

Colegiul Medicilor și asociațiile de pacienți vor să scoată politicul din elaborarea ghidurilor de tratament, pentru ca ele să fie actualizate la timp

În acest moment, ghidurile de diagnostic și tratament trec prin comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și produc efecte abia după ce sunt publicate în Monitorul Oficial.

Procedura este însă una extrem de greoaie – ghidurile terapeutice sunt adesea realizate și publicate în Monitorul Oficial cu foarte mare întârziere, în condițiile în care ele sunt actualizate chiar și de două ori pe an de către societățile profesionale internaționale, iar în România așteaptă luni sau ani până la aprobare.

Acest lucru duce adesea la acces întârziat al pacienților la cele mai noi terapii și tehnologii medicale.

… Cu vreo 5-6 ani

Veștile nu sunt tocmai grozave, având în vedere accesul întârziat cu 5-6 ani la medicamente de ultimă generație. În multe cazuri, pacientul moare.

Iată ce semnal de alarmă trage Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici și al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Imixtiunea politicului în sănătate a distrus totul. Trimitem medicul la luptă fără arme, fără medicamente, pentru că acestea sunt restricționate de interesele politice”, a spus Irimia.

Cezar Irimia a mai amintit, de asemenea, despre faptul că membrii Comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății, deși medici, sunt numiți, cel mai adesea, politic:
„Comisia din Ministerul Sănătății este numită deseori politic. Aceste comisii ar trebui să fie numite nu de politic, ci de societățile profesionale. Societățile profesionale ar trebui să își trimită oamenii în aceste comisii consultative din Ministerul Sănătății.”, a mai explicat Cezar Irimia, citat de hotnews.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel