Sari la conținut

Colagenul, beneficii neștiute pentru sănătatea inimii

Colagenul. Suplimentele de colagen sunt extrem de beneficii pentru sănătate, susțin oamenii de știință. Ce este colagenul? Este cea mai abundentă proteină din corpul omenesc.

Colagenul. Ce beneficii are și de ce este important pentru sănătatea inimii

Colagenul este componenta principală a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului, inclusiv tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii. Are multe funcții importante, inclusiv asigurarea structurii pielii și întărirea oaselor.

În ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit populare. Majoritatea sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că colagenul a fost descompus pentru a fi mai ușor de absorbit.

Aceste suplimente vin în principal sub formă de pulbere, dar sunt disponibile și sub formă de capsule. Tipurile de colagen găsite în suplimente variază – unele conțin unul sau două tipuri, în timp ce altele conțin până la cinci.

Alimente care pot crește în mod natural aportul de colagen

Mai multe alimente vă pot crește în mod natural aportul de colagen.

Alimente care conțin colagen

Alimentele care conțin gelatină, cum ar fi supa de oase, furnizează colagen. Gelatina este o substanță proteică derivată din colagen după ce acesta este gătit.

Vitamina C este crucială pentru sinteza colagenului

Colagenul se găsește în țesuturile conjunctive ale animalelor. Astfel, alimente precum pielea de pui, pielea de porc, carnea de vită și peștele sunt surse de colagen.

Vitamina C este crucială pentru sinteza colagenului, așa că ar trebui, de asemenea, să vă asigurați că mâncați alimente bogate în această vitamină, cum ar fi citricele, broccoli și ardeii grași.

Colagenul este o componentă majoră a pielii

1. Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Acesta joacă un rol în întărirea pielii, precum și în elasticitate și hidratare. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și la formarea ridurilor.

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.

2. Poate ameliora durerile articulare
Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajului, țesutul asemănător cauciucului care vă protejează articulațiile.

Pe măsură ce cantitatea de colagen din organism scade odată cu vârsta, crește riscul de afecțiuni articulare degenerative, cum ar fi osteoartrita.

Unele studii sugerează că suplimentele de colagen pot contribui la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerii articulare generale.

3. Poate preveni pierderea osoasă
Oasele tale sunt făcute în cea mai mare parte din colagen, care le conferă structură și rezistență.

La fel cum colagenul din corpul tău se deteriorează odată cu vârsta, la fel se întâmplă și cu masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoza, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și un risc mai mare de fracturi osoase.

Studiile notează că suplimentele de colagen pot ajuta la inhibarea degradării osoase care duce la osteoporoză.

4. Poate stimula masa musculară

Fiind cea mai abundentă proteină din organism, colagenul este o componentă importantă a mușchilor scheletici.

Studiile sugerează că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, pierderea de masă musculară care apare odată cu vârsta.

Într-un studiu de 12 săptămâni, 27 de bărbați cu această afecțiune au luat 15 grame de colagen în timp ce participau la un program zilnic de exerciții fizice. În comparație cu bărbații care au făcut exerciții fizice, dar nu au luat colagen, aceștia au câștigat semnificativ mai multă masă musculară.

Cercetătorii au sugerat că un supliment de colagen poate promova sinteza proteinelor musculare, cum ar fi creatina, precum și stimularea creșterii musculare după exerciții fizice.

Cu toate acestea, proteinele din colagen nu sunt mai eficiente decât proteinele din zer pentru dezvoltarea mușchilor sau a forței. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de proteinele din zer, colagenul este sărac în aminoacizi esențiali – în special leucina – care joacă un rol cheie în construirea mușchilor.

Coalgenul ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace

5. Poate promova sănătatea inimii
Cercetătorii au teoretizat că suplimentele de colagen pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace.

Colagenul asigură structura arterelor, vasele de sânge care transportă sângele de la inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni mai puțin flexibile și elastice.

Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor dumneavoastră. Această afecțiune poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

În plus, nivelul lor de colesterol HDL (bun) a crescut în medie cu 6%. HDL este un factor important în ceea ce privește riscul de afecțiuni cardiace, inclusiv ateroscleroza.

6. Alte beneficii pentru sănătate
Potrivit Healthline, suplimentele de colagen pot avea și alte beneficii pentru sănătate, dar acestea nu au fost studiate pe larg.

Sănătatea creierului

  • Păr și unghii. Administrarea colagenului poate crește rezistența unghiilor prin prevenirea fragilității. În plus, vă poate ajuta părul și unghiile să crească mai mult timp.
  • Sănătatea intestinală. Deși nicio dovadă științifică nu susține această afirmație, unii practicieni de sănătate afirmă că suplimentele de colagen pot trata sindromul intestinului permeabil, numit și permeabilitate intestinală.
  • Sănătatea creierului. Niciun studiu nu a examinat rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului, dar unele persoane susțin că acestea îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele de anxietate.

Pierdere în greutate

  • Pierderea în greutate. Susținătorii cred că suplimentele de colagen pot favoriza pierderea în greutate și un metabolism mai rapid. Cu toate acestea, niciun studiu nu susține aceste afirmații.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel