Sari la conținut

Colegiul Medicilor face, în sfârşit, anchete disciplinare. Reacţie tardivă la incidentele medicale din ultimele zile

Foto: arhiva Doctorul Zilei

Colegiul Medicilor din România a anunţat că s-a autosesizat, prin colegiile teritoriale din Botoşani şi Gorj, şi face anchete disciplinare cu privire la medicii implicaţi în cazul de la Maternitatea ”Mavromati” din Botoşani, unde o tânără cu sarcina oprită din evoluţie a murit după ce timp de şapte ore nimeni nu a îngrijit-o, şi în cazul Spitalului din Târgu Jiu, unde o femeie gravidă în luna a noua a fost operată de hernie.

Anunţul Colegiului este făcut după ce, anterior, ministrul Sănătăţi, Alexandru Rafila declarase că, în cazul Botoşani, ministerul a trimis sesizări mai multor instituţii, inclusiv Colegiului Medicilor Botoşani.

”Colegiul Medicilor din România, prin colegiile teritoriale din Botoşani şi Gorj, s-a autosesizat atât în cazul decesului de la Botoşani, cât şi în situaţia de la Târgu Jiu, şi a declanşat din oficiu o anchetă disciplinară, pentru a cerceta profesional şi deontologic medicii implicaţi.

Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorităţi şi factori de decizie, instituţii, organizaţii, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariţie a situaţiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfăşurare pot să aducă şi vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Esenţial este ca aceste concluzii ale anchetelor să conducă la îmbunătăţirea cadrului legal şi de funcţionare a sistemului medical, iar astfel de cazuri să nu se mai repete. Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire şi de protejare a celor implicaţi, pacienţi şi medici, deopotrivă”, transmite Colegiul Medicilor din România printr-un anunţ postat pe Facebook.

Instituţia are, conform statutului său, ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieţii sociale.

”Fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea colegilor noştri medici, a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieţii, sănătăţii şi integrităţii fizice şi psihice a fiinţei umane”, precizează reprezentanţii acestui for.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel