Sari la conținut

Ce riscă medicii români care „nu mai tolerează aberațiile Guvernului”? Colegiul Medicilor reacționează. „Medicii care nu respectă normele vor fi identificaţi şi cercetaţi”

Ce riscă medicii români care „nu mai tolerează aberațiile Guvernului”? Colegiul Medicilor reacționează. „Medicii care nu respectă normele vor fi identificaţi şi cercetaţi”.

În urma scrisorii deschise a medicilor din România, sub numele de „Medicii români nu mai tolerează aberațiile Guvernului!”, Colegiul Medicilor din România (CMR) a dat replica. CMR se delimitează total de scrisoarea mai multor medici, apărută vineri în spațiul public. „Nu reprezintă voința corpului medical în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CMR, semnat de prof. dr. Daniel Coriu.

Potrivit CMR, medicii care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea științifică medicala și afectează, prin declarațiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificați și cercetați în cadrul comisiilor de disciplina ale CMR, putându-se ajunge până la ridicarea dreptului de a profesa.

„În legătură cu mesajul vehiculat astăzi în spațiul public, care începe cu sintagma ‘medicii români’, invocând ca inițiatori ai materialului, medici cu drept de practică în România, sugerând ideea de punct de vedere al corpului medical, Colegiul Medicilor face următoarele clarificări:

Colegiul Medicilor din România (CMR) se delimitează total de această scrisoare, care nu reprezintă voința corpului medical în ansamblul său. Și precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, CMR reprezintă instituția care ‘apără demnitatea și promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea și independența profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică.

Colegiul Medicilor reacționează. „Medicii care nu respectă normele vor fi identificaţi şi cercetaţi”

Organizaţia susţine că între semnatarii textului există cel puţin o persoană, respectiv domnul prof. dr. Ioan Cordoş, care afirmă că nu ştia de existenţa acestui document şi că nu a semnat o astfel de scrisoare.

„Aceasta situație poate să sugereze un text provocator, care conține ingredientele unui material de tip ‘fake news’. Aceste forme de denaturare a realităților pandemiei cu care ne confruntăm, fac foarte mult rău României și unei părți a cetățenilor săi.

Aceștia, din cauza unor astfel de mesaje periculoase, își pierd încrederea în sistemul medical și amână prezentarea la medic până în fazele avansate ale bolii COVID-19, ceea ce are, din păcate, uneori consecințe dezastruoase.

Colegiul Medicilor din România, ca for reprezentativ al profesiei medicale, susține respectarea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, în conformitate cu normele legale în vigoare și cu recomandările internaționale.

În cazul acelor medici care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea ştiinţifică medicală şi afectează, prin declaraţiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificați și cercetați în cadrul comisiilor de disciplină ale CMR, putandu-se ajunge pana la ridicarea dreptului de a profesa”, a mai precizat organizaţia.

Monica Pop susține că nu a semnat Scrisoarea deschisă

Un alt medic care se delimitează de cel puțin un punct din Scrisoarea deschisă a Medicilor din România și care susține că nici nu a semnat scrisoarea deschisă, este medicul Monica Pop.

„Vă aduc la cunoștintă ca eu nu l-am semnat din cauza faptului că nu sunt de acord cu anumite puncte. Am insistat asupra acestui lucru. Am spus mereu în media că sunt adepta purtării măștii! Am sugerat punctul 8 pentru că asta consider că se întâmplă, total în defavoarea populației. Am spus mereu același lucru în media.

Nu sunt de acord cu negarea protecției data de măstile conforme și nici cu negarea existenței bolii. Se exagerează și se greșeste mult, este adevărat.” a scris Monica Pop pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel