Sari la conținut

Colesterol „RĂU”: Care este vârsta optimă pentru administrarea statinelor

statine efecte secundare
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
Remediile naturale pentru înlocuirea statinelor

Colesterol LDL („RĂU”): Statinele, medicamente care scad colesterolul. Sunt potrivite pentru vârsta ta?

Statinele sunt medicamente care pot reduce colesterolul. Acţionează prin blocarea unei substanţe de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a produce colesterol. Scăderea colesterolului nu este singurul beneficiu asociat cu statinele.

Aceste medicamente au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral. Totuși, cercetătorii britanici spun care este vârsta optimă pentru administrarea statinelor.

Începerea terapiei cu statine după vârsta de 75 de ani ar putea duce la o reducere mai semnificativă a nivelurilor de colesterol LDL în comparație cu începerea la o vârstă mai tânără, potrivit unui nou studiu danez.

Persoanele trecute de 75 de ani au avut o reducere cu 2,62% mai mare a colesterolului LDL folosind statine cu doze mici până la moderate (20 miligrame), comparativ cu persoanele sub 50 de ani. Dintre participanți, aproximativ 10.300 (13%) aveau vârsta de 75 de ani sau mai mult când au început terapia cu statine, în timp ce persoanele sub 50 de ani reprezentau 20% dintre participanți.

cand se pot administra statinele

Potrivit unui expert, „dozele mai mici pot fi mai bine tolerate și suficient de eficiente la pacienții vârstnici”.

Studiul a inclus persoane care au utilizat statine pentru prevenirea primară a bolilor de inimă (fără boli de inimă anterioare, dar cu factori de risc existenți) și pentru prevenirea secundară (boală cardiacă anterioară).

Autorul principal al studiului a subliniat: „Răspunsul crește liniar cu vârsta”, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă au un răspuns mai puternic la statine.

Deși scăderea nivelului de colesterol pentru participanții mai în vârstă poate să nu îmbunătățească în mod dramatic rezultatele, un cardiolog sugerează că reducerea efectelor secundare ar putea fi semnificativă.

Expertul subliniază importanța îngrijirii individualizate atunci când se prescriu statine, deoarece utilizarea pe termen lung poate duce la reacții adverse rare. El observă că o parte semnificativă a durerilor musculare raportate poate fi atribuită „efectului nocebo”, unde efectele secundare așteptate agravează simptomele.

Având în vedere că pacienții mai în vârstă își pot atinge obiectivele de colesterol cu ​​doze mai mici de statine, ar putea reduce riscul de reacții adverse legate de medicamente, de asemenea.

În ciuda acestui fapt, statinele rămân medicamente extrem de eficiente și bine cercetate. Este important ca pacienții și medicii să aibă conversații continue despre medicamente, ajustând îngrijirea în funcție de factori precum vârsta și doza de statine.

Expertul notează: „Concentrațiile de colesterol sunt de obicei monitorizate la fiecare 6 până la 12 luni când luați statine. Noile date nu modifică aceste linii directoare generale, dar subliniază importanța îngrijirii individualizate.”

Cunoașterea cifrelor de colesterol este un loc bun pentru a începe.

  • Colesterol total. Majoritatea oamenilor ar trebui să încerce să-și mențină colesterolul total sub 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 5,2 milimoli pe litru (mmol/L).
  • Colesterol de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL).

Scopul este să mențină acest colesterol „rău” sub 100 mg/dL sau 2,6 mmol/L. Dacă aveți antecedente de atacuri de cord sau aveți un risc foarte mare de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral, poate fi necesar să urmăriți și mai puțin (sub 70 mg/dL sau 1,8 mmol/L), potrivit mayoclinic.org.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel