Sari la conținut

Colesterolul se poate reduce fară statine. Ce alternative există?

statine efecte secundare
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
Remediile naturale pentru înlocuirea statinelor

Cu o experiență de peste 30 de ani în medicina internă și peste 25 de ani în cardiologie, Dr. Daniela Bartoș a explicat ce alternative la statine exista, daca ai colesterolul prea mare.

Statinele sunt medicamente prescrise de medici pentru a scădea nivelul colesterolului. Acţionează prin blocarea unei enzime necesare formării colesterolului în ficat. Cu toate acestea, pe lângă statine, există și alte tipuri de medicamente și unele suplimente alimentare care pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol.

Colesterolul rău se poate reduce prin dietă și mișcare

„Dacă testele de sânge arată că persoana are colesterolul ridicat, medicul poate recomanda mai întâi modificări ale stilului de viață, cum ar fi să mănânci mai puțin. B. Limitați grăsimile și zaharurile animale în dieta normală și introduceți activitate fizică regulată.

Cu toate acestea, pentru unii pacienți, schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente pentru a scădea colesterolul ridicat și sunt necesare medicamente suplimentare. Cele mai frecvent recomandate medicamente pentru un nivel ridicat al colesterolului sunt statinele. Acest lucru se datorează faptului că numeroase studii științifice au arătat că statinele sunt eficiente în controlul nivelului de colesterol și în reducerea riscului de boli și evenimente cardiovasculare potențial fatale”, explică medicul cardiolog, potrivit doc.ro.

O altă alternativă la statine: sechestranții de acizi biliari sau rezinele

„Aceste medicamente funcționează prin faptul că se leagă de acizii biliari din intestine, blocând reabsorbția colesterolului pentru ca acesta să nu ajungă în fluxul sanguin. Sechestranții nu sunt la fel de eficienți ca alte medicamente, așa că de multe ori sunt folosiți de persoanele cu valori ale colesterolului care sunt doar ușor mai ridicate decât cele normale”, mai spune medicul.

Trigliceride crescute. Ce medicamente pot ajuta?

„Mulți pacienți care au colesterolul mărit au, în același timp, și valori mari ale trigliceridelor (un tip de grăsime care se găsește în sânge). Unele medicamente pot să ajute la scăderea nivelurilor acestui tip de grăsime în mod direct. Odată ce valorile trigliceridelor sunt reduse, cantitatea de colesterol total este, de cele mai multe ori, scăzută.

Niacina sau vitamina B3 este o variantă prescrisă în mod frecvent pentru trigliceridele crescute. Niacina ajută la scăderea colesterolului rău din sânge (colesterolul LDL) și crește valorile colesterolului bun (HDL). Această vitamină este o opțiune bună pentru pacienții care nu răspund bine la alte medicamente, deoarece efectele adverse ale acesteia sunt destul de blânde”, explică Dr. Daniela Bartoș.

Tratament agresiv pentru a trata trigliceridele crescute

Totodată, s-a demonstrat că suplimentele cu acizi grași Omega-3 – grăsimi bune care se găsesc în uleiul de pește – reduc valorile trigliceridelor, însă nu și pe cele ale colesterolului.

Ce să faci, pe scurt, pentru a contribui la scăderea colesterolului mărit?

  • Înlocuiește carnea grasă și lactatele grase cu carne slabă (și fără piele, în cazul păsărilor) și lactate cu mai puțină grăsime sau degresate, iar la gătit nu mai folosi untură sau unt, ci puțin ulei de măsline.
  • Evită sau măcar redu produsele care conțin zahăr, iar dacă bei cafeaua sau ceaiul îndulcite, folosește un îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi cele din stevia.
  • Obișnuiește-te să fii mai activ fizic; dacă nu ai timp de mers la sală sau nu îți place ideea, încearcă să mergi mai mult pe jos de-a lungul zilei sau cu bicicleta ori să faci câteva exerciții dimineața, imediat ce te trezești: genuflexiuni, fandări, flotări, exerciții cu greutăți sau cu benzi elastice, posturi de yoga etc.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel