Sari la conținut

Colesterol ridicat: semnul facial alarmant care indică întreruperea „aprovizionării cu sânge” a creierului

semn dpe față
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semnul care anunta deficitul de vitamine

În mod notoriu, colesterolul ridicat nu tinde să aibă simptome. Prin urmare, uneori este supranumit „ucigașul tăcut”. Cu toate acestea, afecțiunile care pot fi cauzate de colesterolul ridicat pot avea semne.

Într-adevăr, explică Clinica Mayo, cu colesterolul ridicat, puteți dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge. Se spune că, în cele din urmă, aceste depozite cresc, îngreunând suficient sânge să curgă prin artere și, uneori, acele depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

NHS spune: „Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă care pune viața în pericol, care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală și un tratament urgent este esențial. Cu cât o persoană primește mai devreme tratament pentru un accident vascular cerebral, cu atât mai puține daune sunt probabil să se întâmple.”

Deoarece nivelurile ridicate de colesterol sunt un factor de risc masiv pentru accident vascular cerebral, este important să fiți atenți la potențiale semne.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că, cunoscând semnele și simptomele accidentului vascular cerebral, puteți lua măsuri rapide.

Se spune că, dacă o parte a feței se lasă, acesta poate fi un semn al unui accident vascular cerebral. Într-adevăr, NHS spune că principalele simptome ale accidentului vascular cerebral includ modificări ale feței.

Este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, este posibil ca persoana în cauză să nu poată zâmbi sau gura sau ochiul să se lase.

Semne pot apărea și pe brațe – „persoana poate să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț”, spune NHS.

Vorbirea lor poate fi neclară sau confuză, „sau persoana poate să nu poată vorbi deloc, deși pare a fi trează” și „s-ar putea să aibă și probleme în a înțelege ceea ce i se spune”, adaugă organismul sanitar.

NHS afirmă: „Deoarece diferite părți ale creierului tău controlează diferite părți ale corpului tău, simptomele tale vor depinde de partea creierului afectată și de amploarea daunelor.”

British Heart Foundation (BHF) recomandă tuturor adulților să facă un control al colesterolului la orice vârstă, chiar dacă se simt complet bine. Ar trebui repetat la fiecare cinci ani – sau mai des dacă testul a fost anormal.

Schimbarea a ceea ce mănânci, a fi mai activ și a renunța la fumat vă pot ajuta să vă readuceți colesterolul la un nivel sănătos.

Organismul de sănătate adaugă: „Dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune despre care se știe că crește riscul de accident vascular cerebral, asigurarea că afecțiunea este bine controlată este, de asemenea, importantă pentru a ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral.”

NHS spune: „Pentru a reduce colesterolul, încercați să reduceți consumul de alimente grase, în special de alimente care conțin un tip de grăsime numit grăsime saturată. Puteți avea în continuare alimente care conțin un tip de grăsime mai sănătos numit grăsime nesaturată.”

Organismul de sănătate prezintă o serie de alte modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a vă scădea colesterolul.

Unul dintre cele mai importante este reducerea consumului de alcool. Ar trebui să încercați să evitați să beți mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână și să evitați consumul excesiv de alcool. Puteți cere ajutor medicului dumneavoastră de familie dacă vă străduiți să reduceți.

Fundația Heart and Stroke din Canada spune: „Ca regulă generală, evitați alimentele foarte procesate, chiar dacă au un conținut mai mic de grăsimi. Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi sau dietetice sunt adesea încărcate cu calorii, sodiu și zahăr adăugat.”

Se spune că este, de asemenea, o idee bună să adăugați mai multe opțiuni vegetariene, cum ar fi fasole, linte, tofu și nuci la planurile dvs. de masă săptămânale și „obișnuiți-vă să umpleți jumătate din farfurie cu legume și fructe”.

Statinele sunt cel mai comun medicament pentru colesterolul ridicat, conform serviciului de sănătate, și acționează prin reducerea cantității de colesterol pe care corpul dumneavoastră o produce.

Statinele scad nivelul colesterolului lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) din sânge, care este adesea denumit colesterol „rău”, iar statinele reduc producția acestuia în interiorul ficatului.

NHS spune că există cinci tipuri de statine disponibile pe bază de rețetă. Acestea includ atorvastatina, fluvastatina, pravastatina, rosuvastatina și simvastatina.

Se observă că mulți oameni care iau statine nu au reacții adverse sau au foarte puține efecte secundare, deși alții vor avea „unele efecte secundare supărătoare, dar de obicei minore, cum ar fi diareea, durerea de cap sau senzația de rău”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel