Sari la conținut

Pui alcool pe rană? Este o greșeală pe care am făcut-o cu toții. Cu ce îl înlocuim?

Cel mai folosit ingredient pentru a dezinfecta o rană este, fără îndoială, alcoolul. Este un obicei atât de comun încât nu îl punem la îndoială, dar nu este indicar. Vă spunem de ce nu ar trebui să folosiți niciodată alcool pe o rană.

Când vă confruntați cu o tăietură, zgârietură sau orice tip de rănire, cel mai important lucru este să curățați zona pentru a reduce riscul de infecție. Una dintre primele reacții este să pui alcool, pentru că știm că este un dezinfectant prin excelență, dar chiar vindecă rănile?

De ce nu ar trebui să folosim alcool pe o rană?

Primul ajutor aplicat în timp util unei răni ajută la prevenirea infecției și la accelerarea vindecării. Dar în cadrul acestora, utilizarea alcoolului este contraindicată, deoarece provoacă leziuni celulare ale pielii, întârziind procesul de vindecare a leziunilor cutanate.

În acest sens, Clinica Cleaveland explică că, deși antisepticele ajută la uciderea bacteriilor dăunătoare, cele puternice, precum alcoolul, pot deteriora și țesutul sănătos din jurul plăgii.

Cea mai bună recomandare este să spălați rana cu apă caldă și săpun și să clătiți cu multă apă.

CE ANTISEPTICE PUTEȚI UTILIZA PE O RĂNĂ

Iod. O soluție de povidonă-iod 10% acționează ca un antiseptic eficient. Totuși, rețineți că nu este recomandat pentru utilizare de către persoanele cu probleme cu tiroida, gravide sau care alăptează.

Apă oxigenată. Efectele sale sunt foarte benefice pentru vindecarea rănilor deschise, acționând rapid pentru a ucide majoritatea germenilor. Deoarece sângele conține o enzimă care acționează ca un catalizator, accelerează reacția de descompunere a peroxidului de hidrogen. Și din moment ce majoritatea bacteriilor nu pot trăi cu oxigen, ele mor în spuma albă care este bogată în oxigen.

Clorhexidină. Este un dezinfectant foarte eficient și ușor de aplicat pentru tratarea rănilor, accelerând vindecarea acestora. Conținând clorhexidină, un antiseptic topic care este atât bactericid, cât și fungicid, poate fi folosit în operații cezariane, vindecarea cordonului ombilical, printre altele, pentru a preveni reproducerea bacteriilor.

Repararea aloe vera. Este conceput pentru a calma, hrăni și regenera pielea, folosind puterea naturală a Aloe Vera și fără coloranți artificiali.

Unguente vindecătoare. Aceste unguente accelerează vindecarea rănilor superficiale, cum ar fi tăieturile și abraziunile, este eficientă și asupra rănilor deschise și a pielii afectate. Acțiunea sa de protecție creează o peliculă respirabilă pentru a preveni deteriorarea ulterioară.

Lotiune hidroalcoolica 70%. Este un gel cu alcool 70%, care contine si glicerina vegetala pentru hidratarea mainilor si il vei folosi pentru a dezinfecta mainile, inainte de a manipula ranile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel