Sari la conținut

Colicile la bebeluși. Un pediatru spulberă miturile: Nu contează ce lapte primesc

Un pediatru român spulberă miturile în ceea ce privește colicile bebelușilor. Există mai multe trucuri la care părinții și bunicii încă apelează, deși nu sunt confirmate.

”Există două mari categorii de colici. De obicei sunt niște dureri abdominale pe care le poate avea oricine fără să aibă o semnificație foarte mare.

Totuși, panica părinților, când vine vorba de colicile bebelușilor, vine din faptul că mai există un tip de colici, la care nu se știe foarte bine cauza, copilul plânge foarte mult, seară de seară, sau aproape în fiecare seară, cam pe la aceeași oră și nu poate fi consolat cu nimic. Este hrănit, dormit, în brațe la mama și el totuși plânge.

Sub 5% dintre copii au aceste manifestări

Din fericire aceste colici sunt foarte rare, sub 5% dintre copii au aceste manifestări, și trec de la sine, cel târziu la 3 luni.

Restul colicilor, durerile abdominale sunt date, de la nou-născut până la adult, de acumularea de gaze în intestin. Și pentru ele avem tot felul de soluții”, a explicat pediatrul la ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.

În plus, pediatrul spune că mamele știu cum să facă diferența dintre plânsul de foame, de somn sau de colici, însă nu de la început.

”Își dau seama, dar nu din start. La început, în primele săptămâni, mamele cred că fiecare plâns este de foame. Așa se întâmplă în cultura noastră: orice plâns, aoleu, poate este de foame. Ceea ce de multe ori nu se întâmplă.

Și de multe ori asta duce la o supraalimentație a copilului, care și aceasta dă dureri de burtă”, mai spune pediatrul, subliniind că plânsul de colici este destul de ascuțit, mai mult, bebelușul își strânge picioarele la piept.

Miturile demontate de pediatru

Colicile apar la copiii hrăniți cu lapte praf. ”De multe ori copiii alăptați își găsesc mai repede confortul la sân și atunci s-ar putea să plângă mai puțin. Dar nu contează ce lapte primesc”, spune Ilinca Tranulis.

Colicile se tratează cu ceaiuri. ”Oferind ceva cald în burtică poate să ajute, iar unele substanțe din ceai pot ajuta. Dar, nu este recomandat să oferim ceai nou-născuților și sugarilor mici pentru că ei vor avea o senzație de stomac plin, de sațietate, și în loc să bea lapte care să îi hrănească își umplu burta cu o apă colorată care nu îi ajută.

Dacă vrem să oferim acele substanțe care știm că mai contribuie la calmarea colicilor le oferim sub formă de picături, care sunt mult mai concentrate și mai eficiente”, a mai spus pediatrul.

Toți sugarii au colici. Pediatrul spune că toți bebelușii au colici, ”intensitatea variază și modul în care mama percepe aceste colici. Poate să plângă câteva secunde de mai multe ori pe zi sau poate să plângă intens, atunci când problemele digestive chiar sunt serioase”.

Înfășatul bebelușului alină durerile colicilor, un alt mit pe care pediatrul îl demontează.”Este interzis înfășatul picioarelor, ca o sărmăluță.

Înfășatul îl face în partea de sus a corpului, pentru că bebelușii au niște mișcări haotice, necontrolate, care îi agită suplimentar, dar nu le înfășăm și picioarele pentru că riscăm să scoatem șoldul din articulație și să facem mai mult rău decât bine”, mai spune medicul.

Intoleranța la lactoză, cauza colicilor

”Intoleranța la lactoză este o chestie extrem de rară și extrem de gravă, iar de obicei apare la vârsta adultă.

Foarte rar vorbim de intoleranță la lactoză la bebeluși, poate fi un exces de lactoză pe care i-l oferă mama prin laptele de început, durerile abdominale sunt mai intense, dar, pe de altă parte, alergia la proteina din laptele de vacă, cu care este confundată adesea, aceasta este destul de frecventă, și, da, sunt mulți copii care au dureri de burtă atunci când primesc prin laptele matern sau prin laptele praf proteina din laptele de vacă”, a mai spus medicul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: