Sari la conținut

Colon iritabil: planta care ajută la reducerea inflamațiilor, diareei și constipației

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Din cuprinsul articolului

Sindromul colonului iritabil este foarte frecvent și afectează milioane de oameni. Acesta este asociat cu un set de simptome care includ dureri în abdomen și modificări ale mișcărilor intestinale, precizează Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale din SUA.

Potrivit Clinicii Mayo, doar un număr mic de persoane cu sindromul colonului iritabil au simptome severe, iar unele dintre ele le pot controla prin schimbări în dietă, stil de viață și prin scăderea nivelului de stres.

Disconfortul mai sever poate fi tratat cu medicamente și consiliere. Sursa citată precizează că afecțiunea nu provoacă modificări ale țesutului intestinal și nu crește riscul de a dezvolta cancer colorectal.

Deși cauza exactă a afecțiunii este necunoscută, factori precum contracțiile musculare din intestin, anomalii ale sistemului nervos, infecții, stres și modificări ale microbilor intestinali joacă un rol.

Contracțiile musculare, care sunt mai puternice și durează mai mult decât în mod normal, pot provoca gaze, balonare și diaree, în timp ce contracțiile slabe încetinesc trecerea alimentelor și provoacă scaune tari și uscate, ceea ce duce la constipație.

Pe de altă parte, anomalii la nivelul nervilor sistemului digestiv determină pacientul să resimtă un disconfort mai mare decât în mod normal atunci când abdomenul este întins de gaze sau fecale.

Dieta joacă un rol esențial în evitarea sindromului de colon iritabil. Consumul de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe ajută la prevenirea apariției acestei afecțiuni. Fructele și legumele furnizează fibre, un nutrient cheie pentru îmbunătățirea procesului digestiv.

Aloe vera împotriva constipației

Consumul unor plante medicinale ajută, de asemenea,. Una dintre ele este aloe vera. Mejor con Salud indică faptul că dacă se consumă aloe vera timp de 10 zile la rând se ameliorează inflamația și iritarea colonului. „Este unul dintre puținele alimente care nu se transformă în gaze atunci când intră în contact cu intestinul. Se activează proprietățile sale antiinflamatorii și cicatrizante. Calmează și tonifică”, spune sursa.

În plus, se spune că controlează contracțiile care provoacă durere și reglează trecerea corectă a scaunelor, prevenind atât constipația, cât și diareea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel