Sari la conținut

Un test de sânge simplu și ieftin ar putea ajuta medicii să depisteze boala Alzheimer cu mulți ani mai devreme

alzheimer
Sursă foto: Getty Images / NY Post

Mii de persoane din Marea Britanie vor avea acces la studii care ar putea revoluționa diagnosticarea bolii Alzheimer.

Testele de sânge ar putea fi gata pentru a fi utilizate în NHS în termen de cinci ani, ca parte a unei campanii de combatere a ratei scăzute de diagnosticare din țară. University College London și Universitatea Oxford vor conduce testele pentru a cerceta testele ieftine de detectare a proteinelor la persoanele aflate în stadii incipiente de demență și la cele care au probleme de memorie ușoare sau progresive.

Studiul ar putea face diagnosticul bolii Alzheimer mai accesibil, în prezent doar două procente dintre persoane având acces la teste precum scanările PET sau puncțiile lombare, care sunt disponibile doar în aproximativ una din 20 de clinici de memorie din cadrul NHS. Fiona Carragher, director de cercetare și influențare la Societatea Alzheimer, a declarat:

O treime dintre persoanele care trăiesc cu demență nu au un diagnostic

„Demența este cea mai mare cauză de deces din Regatul Unit, însă o treime dintre persoanele care trăiesc cu demență nu au un diagnostic, ceea ce înseamnă că nu au acces la îngrijire și sprijin.

„În prezent, doar două procente dintre persoanele cu demență pot avea acces la testele specializate necesare pentru a demonstra eligibilitatea pentru noi tratamente, ceea ce duce la întârzieri inutile, îngrijorare și incertitudine. Testele de sânge reprezintă o parte a răspunsului la această problemă, fiind rapide, ușor de administrat și mai ieftine decât testele actuale, mai complexe. Am lucrat zeci de ani în domeniul cercetării și în NHS și, după ani de progrese lente, am impresia că ne aflăm în pragul unui nou capitol în ceea ce privește modul în care tratăm demența în această țară.”

Testele ar putea oferi rezultate pacienților mult mai repede

Echipele de cercetare fac parte din Blood Biomarker Challenge, sponsorizat de Alzheimer’s Research UK și Alzheimer’s Society, cu o finanțare de 5 milioane de lire sterline de la People’s Postcode Lottery. Testele ar putea oferi rezultate pacienților mult mai repede și ar putea accelera introducerea de noi medicamente pentru Alzheimer care se bazează pe un diagnostic precoce.

Dr. Sheona Scales, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Am văzut potențialul enorm pe care testele de sânge îl arată pentru îmbunătățirea procesului de diagnosticare pentru oameni și apropiații lor în alte domenii de boală. Acum trebuie să vedem aceeași schimbare în cazul demenței, care este cea mai mare provocare pentru sănătate cu care se confruntă Regatul Unit.

„Este fantastic faptul că, prin colaborarea cu cei mai importanți experți din comunitatea demenței, putem căuta să aducem teste de sânge de ultimă generație pentru diagnosticarea demenței în cadrul NHS. Iar acest lucru va fi esențial pentru a lărgi accesul la noile tratamente revoluționare care se întrevăd la orizont.”

Un test de sânge simplu și ieftin ar putea ajuta medicii să depisteze boala Alzheimer

Jonathan Schott, director medical la Alzheimer’s Research UK, va conduce un studiu privind cel mai promițător biomarker din sânge în cadrul unor teste efectuate pe 1.100 de persoane din Marea Britanie. Echipa sa de la University College London (UCL) se va concentra asupra celui mai promițător biomarker pentru boala Alzheimer, numit p-tau217, care poate indica nivelurile de amiloid și tau din creier.

Studiul său va verifica dacă măsurarea p-tau217 în sânge poate crește rata de diagnosticare a bolii Alzheimer la persoanele cu demență timpurie, dar și la cele cu probleme de memorie ușoare, dar progresive. Cel de-al doilea studiu, condus de Dr. Vanessa Raymont, de la Universitatea Oxford, va cuprinde teste de sânge noi și existente pe aproape 4.000 de persoane, testând mai multe forme de demență, inclusiv boala Alzheimer, demența vasculară, demența frontotemporală și demența cu corpi Lewy.

Peste 944.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență, cifră care se așteaptă să crească la peste un milion până în 2030.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel