Sari la conținut

Coloranții alimentari care pot duce la apariția unor boli grave

Deși știm că ceea ce mâncăm lasă urme asupra stării noastre de sănătate, nu mereu suntem precauți. Medicii spun deseori că trebuie să fie atenți la coloranții alimentari, Aceștia se regăsesc în sucuri dar și în alimente.

Foarte multi coloranți alimentari sunt asociați cu boli precum sunt alergiile, insomnia, astmul sau diferite tipuri de cancer. Din păcate, în majoritatea alimentelor există coloranți.

Iată ce afecțiuni pot declanșa coloranții alimentari:

  • Albastru 2 – sau așa cum este numit – Carmin Indigo este extrem de periculos. El este un compus chimic care poate să aibă acțiune cancerigenă. Declanșează alergii, dermatite, astm.
  • Roșu 3 sau eritrozina. Studiile de specialitate susțin că acesta este vinovat de apariția problemelor legate de buna funcționare a glandei tiroidiene dar și de cancerul mamar.
  • Rosu 40. Un colorant asociat cu apariția durerilor de stomac și a insomniilor.
  • Galben 6 sau galben portocaliu. Atenție! Poate să declanșeze cancerul de rinichi. Adesea, poate da reacții precum sunt: stările de vomă, dureri de stomac, diaree.
  • Carminul sau E120. Îl întâlnim în iaurturi și se face vinovat de o serie de alergii.
  • E123 a fost asociat cu apariția malformațiilor congenitale la făt. Uneori, poate să ducă și la instalarea infertilității, cel puțin așa arată unele studii.
  • Dioxidul de sulf – E 220 pe care îl găsim în vin și în bere duce la apariția migrenelor și a durerilor de stomac.
  •  Glutamatul de sodiu – E 621 este aditivul alimentar care dă gustul bun   hamburgerilor, pizzei, pastelor și al shaormei. Dar este toxic pentru ficat.
  • Bromatul de potasiu – E 924. Îl găsim în produsele de panificație și în dulciuri. Dacă este consumat în exces duce la stări de vomă, diaree și dureri de burtă.

Însă, avem și o serie de coloranți care sunt benefici organismului uman. Mai exact, coloranții E160, E 162, E 300, E100. Însă, aceștia se găsesc numai în legume și fructe.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel