Sari la conținut

Factorii de risc pentru coma diabetică

Coma diabetică, poate cea mai serioasă complicație a diabetului zaharat nu este mereu compatibilă cu viața. În cazul unui pacient cu diabet, hiperglicemia foarte mare sau hipoglicemia pot conduce la o comă diabetică. De aceea, este esențială să cunoaștem factorii de risc și să-i prevenim pe cât posibil. 

În lipsa tratamentului prompt, coma diabetică duce la decesul pacientului. De aceea orice persoană diagnosticată cu diabet ar trebui să știe cum o poate evita.

Reține! Coma diabetică este urgență medicală care impune apelul la 112.

Principalele semne și simptome sunt:

De cele mai multe ori, înainte de coma diabetică, pacientul are simptome specifice hiperglicemiei. Acestea sunt: sete exagerată, urinare frecventă, oboseală, stare de rău generală, apare senzația de greață, dureri de stomac, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație.

Pe de altă parte, dacă o persoană are un nivel prea mic al glicemiei, se va confrunta cu următoarele simptome: nervozitate, anxietate, transpirații, amețeli, dificultăți de vorbire, confuzie.

De ce se produce coma diabetică  

Medicii spun că în momentele în care zahărul din sânge este fie prea mare sau prea mic mult timp apare diferite afecțiuni. Acestea, în lipsa tratamentului, duc la coma diabetică.

Iată care sunt factorii de risc pentru coma diabetică

Absolut toți pacienții diagnosticați cu diabet zaharat au acest risc. Însă, cei care au diabet zaharat de tip 1 au un risc mai mare, deoarece fac frecvent episoade de hipoglicemie sau de cetoacidoză diabetică. Pe de altă parte, un pacient cu diabet de tip 2 este expus riscului pentru că poate face un sindrom hiperosmolar diabetic odată cu înaintarea în vârstă.

Factorii de risc sunt administrarea incorectă a insulinei la pacienții cu diabet tip 1, o afecțiuni infecțioasă, o operație, afecțiunile renale. Sau pur și simplu necontrolarea corectă a bolii de fond. Și consumul de alcool în exces duce la creșterea riscului de comă diabetică pe fondul unei hipoglicemii.

Cum prevenim coma diabetică:

  • Nu sări peste mese. Dacă mănânci regulat poți să ai un bun control al nivelului de zahăr din sânge.
  • Controlează-ți regulat nivelul glicemiei. Mai ales dacă faci efort.
  • Respectă tratamentul prescris de medicul diabetolog.
  • Fă-ți o regulă din a verifica cetonele când nivelul glicemiei este ridicat. Verifică-ți urina pentru cetone atunci când nivelul glicemiei este mai mare de 240 mg /dl (13,3 mmol / l). Ai o cantitate mare de cetone? Urgent la medic!
  • Consumă alcool rar și cu moderație.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel