Sari la conținut

Combinația care poate opri dezvoltarea cancerului pulmonar

proteina care împiedica cancerul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Proteina care împiedica dezvoltarea cancerului pulmonar

Oamenii de știință studiață o modalitate inedită care are puterea să trateze cancerul pulmonar, folosind o proteină care inhibă creșterea tumorii.

Această cale moleculară necunoscută până acum ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte tratamente personalizate pentru cancerul pulmonar, relevă un nou studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Se poate inhiba creșterea cancerului pulmonar

Cercetătorii au descoperit, potrivit newsweek.com, că o proteină numită RBM10 – cunoscută anterior ca fiind un supresor de tumori – poate inhiba creșterea cancerului pulmonar prin oprirea funcției unei alte proteine numite c-Myc. c-Myc conduce creșterea celulelor canceroase atunci când este supraexprimată în organism.

În studiu, oamenii de știință descriu modul în care au folosit RBM10 pentru a se asocia cu alte două proteine, RPL5 și RPL11, pentru a destabiliza c-Myc și a preveni proliferarea cancerelor pulmonare.

„Am descoperit că RBM10 poate viza direct c-Myc pentru degradare și poate reduce efectele sale cancerigene prin legarea cu RPL5 și RPL11”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului Hua Lu, titularul catedrei Reynolds and Ryan Families Chair in Translational Cancer de la Tulane University School of Medicine. „Știm multe despre cancer, dar moleculele implicate sunt încă o cutie neagră. Bucată cu bucată, dobândim o mai bună înțelegere”.

Proteinele sunt fabricate în celulă de mici organite numite ribozomi, care citesc codul ADN-ului nostru – după ce este transcris în ARNm – și îl traduc în proteine. Cancerele pot apărea atunci când ADN-ul citit suferă o mutație, ceea ce face ca celula să crească și să se reproducă necontrolat. Proteina c-Myc încurajează creșterea cancerului datorită rolului său în procesul de producere a proteinelor, deoarece permite ca proteinele să continue să fie produse în ciuda unei mutații canceroase, formând tumori.

cancer pulmonar
Sursă foto: Getty Images

„c-Myc este esențială pentru creșterea și proliferarea, precum și pentru rezistența la medicamente a celulelor canceroase și a celulelor stem canceroase. Aceste funcții sunt atribuite în primul rând reglementării transcripționale de către c-Myc a 10-15% din genom, inclusiv a proteinelor, atât ribozomale, cât și nonribosomale, și a ARN-urilor reglatoare, necodificatoare”, au scris autorii în lucrare. „Controlul expresiei și activității c-Myc este esențial pentru prevenirea creșterii celulelor canceroase, a proliferării și a rezistenței la medicamente”

Oamenii de știință au descoperit că RBM10, cu ajutorul RPL5 și RPL11, poate destabiliza c-Myc și, prin urmare, îl poate împiedica să stimuleze creșterea cancerului. De asemenea, ei au descoperit că, în cancerele pulmonare, există adesea o formă mutantă a RBM10 care nu mai suprimă c-Myc și nu se poate lega de RPL5 și RPL11, promovând astfel tumorile în loc să le suprime.

Cercetătorii speră să folosească aceste descoperiri privind funcțiile RBM10 și rolul său în suprimarea cancerului pentru a dezvolta medicamente pentru tratarea cancerului pulmonar prin vizarea RBM10, potrivit newsweek.com.

„Sperăm că vom putea concepe o moleculă care să vizeze în mod specific mutantul, deoarece este o structură specială care nu există în țesutul normal”, a declarat Lu. „Dacă putem transforma acest mutant, putem spera să îl facem să suprime activitatea cancerigenă a c-Myc”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: