Sari la conținut

Cum poți să-ți dai seama că ai cancer la sân? Un simptom tăcut îl poți observa când…

Cancerul se poate observa cand aplici deodorantul
Sursă foto: Ana Essentiels/Unsplash
Cancerul se poate observa când aplici deodorantul roll-on

Din nefericire, România este campioană la capitolul mortalitate cauzată de cancerul la sân. Investigațiile pot ajuta la descoperirea din timp a cancerului, când tratamentul are cele mai mici șanse de reușită.

Așadar, unul dintre cele mai frecvente semne ale cancerului de sân este apariția unui nodul, dar medicii spun de fapt că există mai multe semne, altele decât modificările de sân, care ar putea indica acest cancer.

Potrivit organizației de prevenire a bolilor NHS Health Check, aplicarea deodorantului poate fi un simptom tăcut al cancerului de sân. Un nodul sau o durere în zona axilei poate fi un semn că aveți acest tip de cancer. Acest lucru se datorează faptului că țesutul mamar ajunge uneori în zona axilei.

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

De asemenea, un nodul poate însemna că maladia s-a răspândit la ganglionii limfatici de la axilă. Ar trebui să acordați atenție altor simptome, cum ar fi tusea uscată, cefalee severă și pierderea neașteptată în greutate.

Dr. Zoe Williams subliniază că diagnosticarea precoce a cancerului de sân este de mare importanță deoarece, atunci când boala este tratată într-un stadiu incipient, șansele unui rezultat bun sunt de peste 98 la sută.

De aceea, dr. Williams spune că autoexamenele regulate ale sânilor sunt importante și încurajează controalele regulate, în care o mamografie va determina starea dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important pentru cei ai căror membri ai familiei au suferit și de cancer.

Menționăm că aproximativ 1.700 de femei au murit, în cursul anului 2022, în România, diagnosticate cu cancer de col uterin. Statistica a fost anunțată de către medicul Liana Pleş, specialist în obstetrică-ginecologie la maternitatea Bucur, la Medika TV. Ea a spus că infecţia care provoacă această maladie poate fi depistată din timp. Lipsa de educaţie medicală, însă, face ca pacientele să ajungă la medic tardiv.

”Când mă refer la lipsa de educaţie medicală nu mă refer numai la ce se face în şcoli. Mă gândesc la lipsa de educaţie care porneşte din familie. Pentru că preluăm un model pe care îl vedem în familie. Dacă părinţii nu merg la medic, nu au o atitudine preventivă, nu-şi fac analize sau merg doar atunci când au probleme, evident că şi copiii vor trata lucrurile de aceeaşi manieră.

Conform statisticilor, suntem pe locul doi ca mortalitate la cancerul de col uterin, în Uniunea Europeană. Deci este foarte, foarte rău. Pe de altă parte, cancerul de col uterin, în România, este a doua cauză de mortalitate în ceea ce priveşte cancerul genital. După cancerul mamar, ceea ce este practic inadmisibil. Ținând cont de faptul că, conform datelor medicale, cancerul de col uterin este provocat de un virus, HPV. Un virus care poate fi identificat, poate fi prevenit şi care dă leziuni până să se ajungă la cancer”, a explicat medicul Liana Pleş.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel