Sari la conținut

Comisia Europeană impune noi reguli pentru produsele afumate artificial. Producătorii, obligați să-și schimbe rețeta

produse afumate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
produsele afumate, foarte sarate

Comisia Europeană impune noi reguli pentru producătorii de produse afumate, iar decizia a fost deja publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Comisia Europeană a luat decizia de a interzice toate aromele artificiale folosite pentru afumarea alimentelor, deoarece s-a ajuns la concluzia că aceste produse conțin substanțe chimice cu efect toxic asupra organismului și pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Noile norme urmează să intre în vigoare din 20 august, iar producătorii vor fi obligați să-și schimbe rețetele, pentru a le putea reintroduce pe piață până la data de 1 iulie 2029, potrivit digi24.ro.

Noi reguli pentru produsele afumate artificial, impuse de CE

Această măsură vizează o gamă largă de alimente, inclusiv mezeluri, brânzeturi, pește și sosuri. În viitor, pe rafturile magazinelor vor rămâne doar produse afumate natural, o schimbare semnificativă care are rolul de a proteja sănătatea consumatorilor.

În România, la Fundata, județul Brașov, produsele încă sunt afumate în mod tradițional. Gospodarii de aici afumă carne sau produse din carne și slănină pe timp de iarnă, iar acum, în sezonul cald, aceștia au în afumătoare caș.

În afumătoare tradițională se aprinde focul cu diverse tipuri de lemn. Afumarea tradițională este o metodă de conservare și protejează suprafața produselor.

Produsele afumate artificial sunt cancerigene

Românii consumă anual aproximativ 34.000 de tone de produse afumate, o cantitate considerabilă care subliniază popularitatea acestor alimente în dieta zilnică. Această statistică ridică și mai mult importanța măsurii propuse de Comisia Europeană.

Produsele afumate artificial conțin substanțe care sunt considerate cancerigene și pot crea dependență.

De exemplu, chipsurile cu aromă de barbecue, deși sunt foarte populare, vor dispărea și ele de pe piață din aceleași motive.

Substanțele din aceste produse sunt extrem de periculoase, nu doar pentru că pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave, dar și pentru că creează o dependență de gust, ceea ce poate duce la un consum excesiv și constant.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel