Sari la conținut

Compania farmaceutică Johnson&Johnson își închide subit fabrica de producție a vaccinurilor, în ciuda nevoilor pandemice

O fabrică crucială Johnson & Johnson a încetat să-și mai producă vaccinul împotriva Covid-19, deși compania spune că are milioane de doze în stoc.

Vaccinul ușor de administrat împotriva Covid-19 de la Johnson & Johnson este vaccinul ales pentru mare parte din lumea în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, compania americană, care a rămas deja cu mult în urmă în ceea ce privește livrările către țările mai sărace, la sfârșitul anului trecut, a închis în liniște singura fabrică care producea loturi utilizabile de vaccin, potrivit New York Times.

Unitatea, din orașul olandez Leiden, a realizat în schimb un vaccin experimental, dar potențial mai profitabil, pentru a proteja împotriva unui virus care nu are legătură.

Oprirea este temporară – uzina din Leiden este de așteptat să înceapă să producă din nou vaccinul împotriva Covid-19 după o pauză de câteva luni – și nu este clar dacă a avut încă un impact asupra aprovizionării cu vaccinuri, datorită stocurilor.

Dar, în următoarele câteva luni, întreruperea are potențialul de a reduce aprovizionarea cu vaccinul Johnson & Johnson Covid cu câteva sute de milioane de doze, potrivit unei surse citate de NewYork Times. Alte facilități au fost angajate pentru a produce vaccinul, dar fie nu sunt încă în funcțiune sau nu au primit aprobarea de reglementare pentru a trimite ceea ce fac să fie îmbuteliat.

În cadrul suitelor executive ale Johnson & Johnson, decizia de a suspenda producția la Leiden a stârnit îngrijorări că ar afecta capacitatea companiei de a-și îndeplini angajamentele privind vaccinurile față de lumea în curs de dezvoltare.

Mișcarea Johnson & Johnson i-a orbit și pe oficialii ai doi dintre cei mai importanți clienți ai companiei: Uniunea Africană și Covax, centrul de informare responsabil pentru furnizarea de vaccinuri în țările sărace. Liderii acestor organizații au aflat despre oprirea producției de la reporterii New York Times.

„Nu este momentul să schimbați liniile de producție cu nimic, când viețile oamenilor din lumea în curs de dezvoltare atârnă în balanță”, a spus dr. Ayoade Alakija, co-șef al programului de livrare a vaccinurilor al Uniunii Africane.

Jake Sargent, un purtător de cuvânt al Johnson & Johnson, a declarat într-un e-mail că compania s-a „concentrat să se asigure că vaccinul  este disponibil acolo unde oamenii au nevoie” și că rețeaua sa globală de producție „lucrează zi și noapte” pentru a ajuta la combaterea pandemiei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: