duminică, septembrie 25, 2022

Afectiune pe cat de neplacuta, pe atat de des intalnita, astmul bronsic consta in limitarea fluxului de aer din caile respiratorii, cauzata de inflamatia cronica a acestora.

Fenomenul este unul permanent, iar senzatia de neplacere poate fi accentuata de episoadele de tuse, din timpul noptii sau de la primele ore ale zilei, sau de respiratia suieratoare din timpul crizelor periodice. Desi factorii genetici sunt determinanti in tot ce este astmul bronsic, care se manifesta inca din copilarie, interventia acestei afectiuni in viata fiecaruia dintre noi poate avea loc la orice varsta.

Te-ar mai interesa: Meningita amibiană: Un ucigaș ce te poate doborî î...

„În asmul bronşic sever, pacienţii sunt necontrolaţi optim de către terapia inhalatorie. Simptomatologia persistă, activităţile zilnice sunt limitate, în pofida faptului că pacienţii sunt complianţi la tratamentul administrat de către medicul specialist. Exacerbările pot să fie frecvente şi riscul de deces poate fi iminent.

Ceea ce este important în astmul sever este să fie înlăturaţi, respectiv trataţi toţi factorii de risc, toate comorbidităţile agravante. În majoritatea cazurilor, 70-80% din aceste cazuri, fenotipul inflamaţiei este de tip eozinofilic.

Acestea sunt o fractură din globulele albe din sânge care pot fi identificate extrem de uşor prin intermediul hemoleucogramei. Atunci când numărul eozinofilelor este crescut, atunci riscul de formă severă de asm este mare”, a explicat dr Oana Arghir la Antena3.

Te-ar mai interesa: 3 pași simpli pentru o dietă echilibrată. Niciun a...

Pericolul unui diagnostic de astm pus prea târziu

„În momentul în care diagnosticul este pus prea târziu, pot apărea modificări la nivelul căilor respiratorii, respectiv remodelarea bronşică. Toate aceste lucruri pot avea o soluţie dacă există un dialog între pacient, medicul de familie şi medicul specialist.

Crizele de asm pot fi severe, ba chiar letale. Se administrează de obicei corticoterapie pe cale sistemică. Pacientul necesită spitalizare în terapie intensivă. Această terapie, administrată în mod repetat, poate să-i facă rău pacientului.

Te-ar mai interesa: 3 lucruri pe care NU ar trebui să le faci niciodat...

Noi milităm pentru diagnosticarea la timp a formelor grave de astm sever, întrucât, în România, există tratament pentru această categorie de bolnavi”, a mai spus medicul.

Complicaţiile asmului bronşic

„De obicei, această inflamaţie locală se răsfrânge la nivelul întregului organism şi aceşti pacienţi ajung să devină corticodependenţi şi pot dezvolta afecţiuni grave.

Important este să evităm recomandarea şi repetitivitatea corticoterapiei pe cale sistemică din dorinţa de a deţine controlul. Orice astm bronşic necesită o monitorizare vigilentă din partea medicului de familie. Necesită un screening a eozinofilelor în sânge”, a mai precizat medicul.

Te-ar mai interesa: Cifra de destin a Reginei Elisabeta. „Doi” și „nou...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private