Sari la conținut

Pericolul nebănuit din casa ta. Pneumolog: declanșează probleme la plămâni, tuse și astm

pneumonie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pneumonie

Probleme la plămâni, tuse și astm, din cauza unui ”dușman” ascuns. Știați că milioane de oameni sunt expuși la mucegai în fiecare zi, fără ca măcar să conștientizeze acest lucru? Mai grav este că subestimăm efectul nociv acestor ciuperci.

Medicii atrag atenția asupra faptului că emană chimicale otrăvitoare, imposibil de identificat, cunoscute ca micotoxine.

“Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme la plămâni. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, din Bucureşti.

Mucegaiul declanșează probleme la plămâni. Care sunt simptomele?

În general, problemele de sănătate cauzate de mucegai sunt diagnosticate greșit pentru că se aseamănă cu alte afecțiuni, precum boala Lyme, boala celiacă sau sindromul oboselii cronice.

Cele mai frecvente simptome asociate cu mucegaiul sunt:
• Durerile articulare
• Oboseala
Durerile de cap
• Sensibilitățile alimentare
• Fluctuațiile de greutate
• Sensibilitate la lumină
• Vedere încețoșată
Pierderi de memorie
• Tulburări de somn
• Confuzie
• Boli autoimune
• Probleme inflamatorii

Din păcate, mucegaiurile atacă sistemul imunitar, facându-i pe oameni mai vulnerabili în fața bolilor de plămâni, piele și ochi.

Unde se ascunde mucegaiul?

Cel mai adesea, locuim în aceeași încăpere cu mucegaiul, care se dezvoltă în camere umede, neventilate și se înmulțește prin spori, informează healthylifetricks.com.

În cazul în care observați chiar și cea mai mică pată de mucegai, trebuie să luați măsuri, pe piață fiind disponibile numeroase produse anti-mucegai.

În cazul în care nu reușiți să eliminați mucegaiul, ar trebui să apelați la ajutor profesional și să scăpați de sursa de umidate.

Cum scapi de mucegai

Dacă vă confruntați cu această problemă la locul de mmuncă, trebuie să acordați atenție alimentației, și să vă feriți de carbohidrați și zahăr. În plus, se recomandă să suplimentați dieta cu cărbune activ și să apelați la ajutorul unui specialist. Medicul de familie ar putea să vă ofere sfaturi și tratament.

Pentru a evita apariţia mucegaiului, experţii au câteva sfaturi practice:

  • Nu uscaţi rufele în casă, folosiţi hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotaţii pe minut.
  • Pentru a evita umezeală în exces eliminaţi “producătorii temporari” ai acesteia: aglomerările, atât de persoane, cât şi de ghivece cu flori.
  • În ceea ce priveşte soluţiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipo clorit nu sunt folositoare deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că-l omoară.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel