Sari la conținut

Comunicat de ultimă oră transmis de OMS legat de varianta Omicron. Cât de eficente sunt testele PCR în detectarea noii mutații?

COMUNICAT OFICIAL OMS.Pe 26 noiembrie 2021, OMS a desemnat varianta B.1.1.529 o variantă de îngrijorare, denumită Omicron, la sfatul Grupului Consultativ Tehnic al OMS pentru Evoluția Virusurilor (TAG-VE). Această decizie s-a bazat pe dovezile prezentate de TAG-VE că Omicron are mai multe mutații care pot avea un impact asupra modului în care se comportă, de exemplu, asupra cât de ușor se răspândește sau asupra severității bolii pe care o provoacă. Iată un rezumat a ceea ce se știe în prezent.

Cunoștințe actuale despre Omicron

Cercetătorii din Africa de Sud și din întreaga lume efectuează studii pentru a înțelege mai bine aspecte ale Omicron și vor continua să împărtășească concluziile acestor studii pe măsură ce vor deveni disponibile.

Transmisibilitate: nu este încă clar dacă Omicron este mai transmisibil (de exemplu, se răspândește mai ușor de la persoană la persoană) în comparație cu alte variante, inclusiv Delta. Numărul de persoane testate pozitiv a crescut în zonele din Africa de Sud afectate de această variantă, dar studii epidemiologice sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege dacă este din cauza Omicron sau a altor factori.

Severitatea bolii: Nu este încă clar dacă infecția cu Omicron provoacă o boală mai gravă în comparație cu infecțiile cu alte variante, inclusiv Delta. Datele preliminare sugerează că există rate în creștere de spitalizare în Africa de Sud, dar acest lucru se poate datora creșterii numărului total de persoane care se infectează, mai degrabă decât rezultatul unei infecții specifice cu Omicron. În prezent, nu există informații care să sugereze că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante. Infecțiile raportate inițial au fost în rândul studenților – indivizi mai tineri care au tendința de a avea o boală mai ușoară – dar înțelegerea nivelului de severitate al variantei Omicron va dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Toate variantele de COVID-19, inclusiv varianta Delta, care este dominantă la nivel mondial, pot provoca boli severe sau deces, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile și, prin urmare, prevenirea este întotdeauna esențială.

Eficacitatea infecției anterioare cu SARS-CoV-2

Dovezile preliminare sugerează că poate exista un risc crescut de reinfecție cu Omicron (adică, persoanele care au avut anterior COVID-19 ar putea fi reinfectate mai ușor cu Omicron), în comparație cu alte variante de îngrijorare, dar informațiile sunt limitate. Mai multe informații despre acest lucru vor fi disponibile în zilele și săptămânile următoare.

Eficacitatea vaccinurilor: OMS lucrează cu parteneri tehnici pentru a înțelege impactul potențial al acestei variante asupra contramăsurilor noastre existente, inclusiv vaccinurile. Vaccinurile rămân esențiale pentru reducerea bolilor severe și a decesului, inclusiv împotriva variantei circulante dominante, Delta. Vaccinurile actuale rămân eficiente împotriva bolilor severe și a decesului.

Eficacitatea testelor actuale: testele PCR utilizate pe scară largă continuă să detecteze infecția, inclusiv infecția cu Omicron, așa cum am văzut și cu alte variante. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a determina dacă există vreun impact asupra altor tipuri de teste, inclusiv testele de detectare rapidă a antigenului.

Eficacitatea tratamentelor actuale: corticosteroizii și blocanții receptorilor IL6 vor fi în continuare eficienți pentru gestionarea pacienților cu COVID-19 sever. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a vedea dacă sunt încă la fel de eficiente având în vedere modificările aduse părților virusului în varianta Omicron.

Studii în curs

În prezent, OMS se coordonează cu un număr mare de cercetători din întreaga lume pentru a înțelege mai bine Omicron. Studiile în curs de desfășurare  includ evaluări ale transmisibilității, severității infecției (inclusiv simptomele), performanța vaccinurilor și a testelor de diagnosticare și eficacitatea tratamentelor.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel