luni, ianuarie 30, 2023

Concediu plătit femeilor cu dureri menstruale. Unde se întâmplă asta. Greu de crezut, dar se întâmplă. Iată prima țară care acordă un astfel de concediu.

Parlamentul a adoptat joi o lege care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără acordul părinților și, pentru prima dată într-o țară europeană, oferă concediu plătit de stat femeilor care suferă de dureri menstruale, potrivit boursorama.com.

Te-ar mai interesa: Medic român: Două semne care ar trebui să ne ridic...

„Aceste progrese ne permit să ne exercităm libertatea asupra corpului nostru, statul recunoscând cetățenia deplină a mai mult de jumătate din populație”, a declarat ministrul pentru Egalitate, Irene Montero, în fața Parlamentului.

Legea a fost adoptată cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă și cinci abțineri, notează edițiadedimineață.ro.

Coaliția de stânga aflată la putere în Spania a introdus proiectul de lege – la care se opun activiștii antiavort și Biserica Catolică – în luna mai, în încercarea de a garanta accesul la avort în întreaga țară și de a pune capăt tabuului menstruației la locul de muncă.

Te-ar mai interesa: Cele mai dificile zodii. Sunt imposibil de înțeles...

Noua lege elimină perioada obligatorie de reflecție de trei zile înainte de efectuarea unui avort și permite ca adolescentele de 16-17 ani să facă avort fără acordul părinților sau al tutorelui.

„Legea încalcă Constituția…”

Această obligație fusese introdusă de guvernul conservator al Partidului Popular în 2015.

Textul prevede, de asemenea, concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu a 39-a săptămână, asigură distribuirea gratuită de produse de igienă menstruală în instituțiile publice, cum ar fi școlile, închisorile sau centrele de sănătate și, de asemenea, afirmă că maternitatea surogat (GPA), care este ilegală în Spania, este o formă de violență împotriva femeilor.

Te-ar mai interesa: Ai degete de ”foc”, ești o persoană ambițioasă. Ce...

Lourdes Mendez, din partea partidului de extremă dreapta Vox, a declarat că legea încalcă Constituția și afectează sistemul de valori al Spaniei, mai notează edițiadedimineață.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private