vineri, august 12, 2022

Concentratoarele de oxigen reprezintă aparatura vitală utilizată de cadrele medicale în aceste momente pentru a salva viața pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. România, prin activarea parteneriatelor primește în sprijin din partea țărilor membrie UE medicamente, dar și concentratoare. Pe lângă donații, țara noastră achiziționează separat concentratoare, iar firma care câștigă contractele fără licitații este deținută de fostul coleg de facultate a lui Arafat. Să fie oare o simplă coincideneță?

Te-ar mai interesa: Masacrul de la Bascov a fost premeditat! Detalii t...

La începutul lunii octombrie, printr-o decizie fără precedent, ONAC, instituţia în care Raed Afarat se numără printre persoanele cu funcţii de decizie în “derularea şi finalizarea procedurii de atribuire” a cerut firmelor implicate în achiziţie să anunţe ce astfel de produse au pe stoc şi apoi a oprit întreaga procedură, pentru a o relua la doar câteva zile după, cu alte condiţii, deşi în documente oficiale invocă urgenţa din cauza “situaţiei pandemice grave”, potrivit unei anchete realizate de Romniatv.net

ONAC a acordat fără licitaţie un contract de peste un milion de euro unei firme apropiate lui Raed Arafat. S-a întâmplat în decembrie 2020, când societatea DELTAMED SRL a câştigat un acord cadru privind achiziţia de concentratoare de oxigen. Contractul are o valoare totală de 1.130.000 de euro, conform datelor publice din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), şi implică livrarea a 1.000 de concentratoare de oxigen.

Te-ar mai interesa: Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile. Aju...

ONAC, instituţie aflată în subordinea Ministerului de Finanţe, nu a organizat o licitaţie şi a justificat atribuirea contractului “fără publicarea prealabilă a unei invitaţii la o procedură concurenţială de ofertare”, invocând “extrema urgenţă determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute”.

foto: captură portalul SEAP

Astfel, cei peste 1,1 milioane de euro au intrat în conturile firmei DELTAMED, controlată de afaceristul clujean Dan Vasile Gorgan, care ar avea o relaţie strânsă cu Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne şi preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, unele voci din piață spunând chiar ca cei doi ar fi fost colegi de facultate. De altfel, Gorgan a donat peste două milioane de lei fundaţiei. Firma Deltamed SRL este cea care a vândut Ministerului Sănătăţii aproape 1.300 de ambulanţe în 2010, conform National.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Din cauza situaţiei grave cu care se confruntă România în valul patru al pandemiei, ONAC a lansat pe 8 octombrie o nouă procedură pentru a cumpăra concentratoare de oxigen de mare capacitate. Printre firmele invitate la negocierea fără publicare prealabilă s-a numărat Deltamed, dar şi alte 11 societăţi care vând astfel de dispozitive medicale în România.

De această dată, miza este un contract de 4,5 milioane de lei (aproximativ 911.000 de euro) pentru 500 de concentratoare de oxigen. Asta înseamnă un preţ de 9.000 de lei (aproape 1.821 de euro) pentru un concentrator şi accesoriile necesare. Deşi la nivel mondial cererea de asemenea aparatură medicală a scăzut simţitor, acum statul român vrea să plătească aproape dublu faţă de cât a plătit anul trecut pe ele.

Te-ar mai interesa: Vremuri bune pentru aceste zodii: Care sunt nativi...

Ba mai mult, producţia, achiziţia şi transportul unor astfel de concentratoare de oxigen la un volum mare ar permite firmei care le achiziționează sa obţină un profit de aproximativ 50%, costul per unitate fiind de aproximativ 1.000 de euro, iar ONAC plătind aproximativ 2.000 de euro per bucata.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private