Sari la conținut

Concluzia surprinzătoare a specialiştilor: bolnavii de astm ar trebui să petreacă mai mult timp la soare

Experţii sunt de părere că bolnavii de astm ar respira mai uşor dacă ar petrece mai mult timp la soare. Motivul: vitamina D produsă de organism în urma expunerii la soare ameliorează simptomele astmului şi pe viitor ar putea fi prescrisă ca tratament împreună cu steroizii.

O echipă de cercetători britanici de la King’s College susţine că nivelul scăzut de vitamina D, este asociat cu înrăutăţirea simptomelor.

Cercetările arată că vitamina D calmează o parte hiperactivă a sistemului imunitar. Cu toate acestea, încă nu s-a încercat tratarea bolii prin administrarea de vitamina D.

„Ştim că persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D îşi pot controla mai bine simptomele – legătura este chiar evidentă“, arată cercetătoarea Catherine Hawrylowicz.

Grupul coordonat de ea a analizat impactul vitaminei D asupra unei substanţe chimice din corp, interleukin-17, parte vitală a sistemului imunitar care contribuie la combaterea bolilor infecţioase, dar care poate provoca reacţii severe în cazul bolnavilor de astm.

Citeste si:

Concluziile studiului arată că vitamina D a scăzut nivelul de interleukin-17, atunci când a fost adăugată în mostrele de sânge provenite de la 28 de pacienţi.

Cercetătoarea susţine că, în condiţiile în care oamenii încearcă să se ferească de expunerea îndelungată la soare şi folosesc creme cu factor de protecţie de solară, există tot mai mulţi bolnavi de astm. Pe de altă parte, a ţinut să adauge că nici expunerea în exces nu este sănătoasă.

În cazul în care vitamina D se dovedeşte a fi eficientă în tratarea astmului, pacienţii ar putea beneficia de un tratament mult mai puţin costisitor, care nu are efecte adverse.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.