Sari la conținut

Atentie! Acestea sunt cele mai NOCIVE condimente pentru rinichi și stomac

condimente nocive pentru stomac și rinichi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
condimente nocive pentru rinichi si stomac

Condimente nocive pentru rinichi și stomac. Condimentele uscate sunt folosite pentru a potența aroma preparatelor culinare iar acestea pot fi complementare cu o gamă variată de rețete culinare.

Ciorbe, supe, marinate, fripturile sau salatele pot avea o savoare deosebită datorită condimentelor. În același timp, ar trebui să fii mai atent cu unele condimente și, uneori, chiar să le excluzi din alimentație.

Un medic specialista în gastroenterologie și endocrinologie a făcut o listă cu mirodenii dăunătoare care pot afecta rinichii și stomacul. Pe listă se află trei condimente extrem de folosite în gastronomie.

Condimentele care sunt cele mai dăunătoare rinichilor

1. Rozmarin. Acest condiment aromat este dăunător rinichilor. În plus, el, ca multe condimente, este contraindicat femeilor însărcinate datorită efectului său diuretic, precum și capacității sale de a crește contracțiile uterine. Rozmarinul este, de asemenea, dăunător pentru cei care suferă de hipertensiune arterială și ulcere gastrice.

2. Boia iute. Consumul său este interzis în bolile tractului gastro-intestinal. De asemenea, consumul acestuia nu este recomandat pentru hipertensiune arterială, deoarece are proprietatea de a crește tensiunea arterială. Un alt dezavantaj: piperul accelerează producția de grelină, hormonul foamei, care poate duce în cele din urmă la supraalimentare și obezitate.

3.Cuișoare. Cuișoarele sunt interzis persoanelor cu ulcer deoarece intensifică manifestările acestor boli. În plus, utilizarea unor cantități mari de cuișoare în alimente provoacă somnolență și apatie.

Cel mai sănătos condiment

Totuși, potrivit medicului, există și un condiment sănătos. Turmericul este, de asemenea, folosit în mod activ de iubitorii de experimente culinare. De ce exact turmeric? Gastroenterologul a enumerat opt ​​beneficii pe care le posedă:

1. Efect antiinflamator;
2. Acționează ca un agent coleretic;
3. Ajută la prevenirea cancerului;
4. Are un efect benefic asupra tractului gastrointestinal – stimulează activitatea stomacului și formarea bilei;
5. Conține multe substanțe utile – fier, potasiu, fosfor, iod, precum și vitaminele B, E, K și C;
6. Ajută la răceli;
7. Este indispensabil pentru problemele cu glanda tiroidă;
8. Nu are un gust foarte picant, asa ca poate fi adaugat in diverse preparate.

cafea cu turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Turmericul conține cantități incredibile de antioxidanți

Turmericul se poate adăuga și în cafea. Este una dintre cele mai bune opțiuni datorită proprietăților sale antiinflamatoare și de stimulare a metabolismului. Expertul Sherry Berger și Dr. Gretchen San Miguel și nutriționistul Nancy Lynn explică de ce ar trebui să adăugați acest condiment în băutura de dimineață pentru a obține un abdomen plat.

Turmericul conține cantități incredibile de antioxidanți care joacă un rol vital în sănătatea generală și pierderea în greutate.

„Proprietățile antioxidante ale turmericului ajută la reducerea rezistenței la insulină, a zahărului din sânge, a colesterolului și a altor afecțiuni metabolice asociate cu obezitatea”, explică dr. San Miguel.

Multe dintre beneficiile turmericului provin dintr-un compus activ, curcumina, care promovează pierderea în greutate prin stimularea metabolismului și combaterea inflamației. „Turmericul conține un compus cheie numit curcumină, despre care s-a demonstrat în mai multe studii că ajută la reducerea circumferinței taliei, a indicelui de masă corporală și a greutății corporale”, spune dr. Berger, potrivit Actualno. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel