Sari la conținut

Condimentele și mirodeniile expiră? Iată care este valabilitatea condimentelor

ierburi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
condimentul balsam pentru inimă

Anumite alimente, precum carnea și produsele perisabile nu pot fi consumate după ce termenul de valabilitate a fost depășit. Acestea implică un risc microbiologic, iar consumul produselor expirate nu este recomandat. Cu toate acestea, care este valabilitatea condimentelor? Expiră acestea vreodată sau pot fi consumate oricând?

Alimentele expirate pot conține bacterii periculoase, precum Salmonella și Listeria. Acestea provoacă simptome neplăcute și, de asemenea, pot cauza afecțiuni mai grave de sănătate. Pentru a evita orice risc, este important să nu consumi alimente perisabile după ce au expirat: ouă, carne, lactate, pește.

Cu toate acestea, când vine vorba despre condimente, situația este foarte diferită.

Valabilitatea condimentelor. Expiră vreodată?

Condimentele și mirodeniile uscate nu expiră, potrivit specialiștilor. Acestea nu prezintă riscul microbiologic al alimentelor perisabile. În schimb, acestea își pot pierde proprietățile și aroma dacă nu sunt depozitate corespunzător sau dacă le ai de mult timp.

Deși pot fi consumate pentru ani întregi fără să cauzeze probleme de sănătate, acestea sunt adesea înlocuite deoarece îți pierd aromele și proprietățile, culoarea, aroma, textura.

Dcaă observi că oregano și busuiocul, spre exemplu, și-au pierdut din culoarea verde sau au un miros ciudat, este momentul să le arunci, pentru că s-ar putea să-și fi pierdut din proprietăți, scrie DC Medical. Acest lucru nu înseamnă, însă, că îți pot pune sănătatea în pericol.

Cum le depozitezi pentru a le menține proaspete mai mult timp?

Pentru ca proprietățile condimentelor noastre uscate să fie benefice cât mai mult timp, cel mai bun mod de conservare este depozitarea lor în borcane cu capac, în locuri răcoroase și întunecate. Umezeala și lumina sunt dăunătoare condimentelor și își vor pierde rapid aroma și culoarea, dacă intră în contact cu aceste elemente.

De asemenea, există și alte alimente care au un termen de valbilitate nelimitat, dacă sunt păstrate conform recomandărilor și sunt produse 100% naturale:

  • orez
  • sare
  • miere
  • zahăr
  • oțet
  • alcool
  • leguminoase (linte, năut, fasole)
  • sos de soia
  • sirop de arțar
  • extract natural de vanilie

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel