Sari la conținut

TOP 3 cele mai bune condimente pentru persoanele de peste 60 de ani

condimente benefice pentru sanatate
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Din cuprinsul articolului

Medicii susţin că, după vârsta de 60 de ani, când susținerea funcţiilor organismului devine o prioritate, condimentele obișnuite pot deveni aliați fideli ai oricui dorește să aibă grijă de sănătatea sa.

Nu numai că îmbunătățesc gustul preparatelor, dar au și proprietăți care afectează direct puterea de apărare a organismului, explică medicii.

Primul pe această listă este turmericul auriu. Secretul său principal este curcumina, o substanță cu un puternic efect antiinflamator. Pe măsură ce îmbătrânim, în organism pot apărea în mod discret procese inflamatorii lente, care subminează sănătatea, dar turmericul ajută la ținerea lor sub control. Este bun pentru articulații, susține funcția creierului și chiar promovează sănătatea ficatului.

Turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O nuanță importantă: curcumina este mai bine absorbită în prezența piperului negru și a unei cantități mici de grăsime (cum ar fi uleiul vegetal). Adăugați un vârf de cuțit de turmeric în supe, tocănițe, orez sau chiar în omleta de dimineață.

Ghimbirul, elixirul pentru digestie

Următorul condiment de pe listă este ghimbirul. Această rădăcină este un adevărat elixir pentru digestie. S-a dovedit că stimulează producția de suc gastric şi ajută la gestionarea grețurilor și a senzației de plenitudine după mesele mai copioase.

Ghimbirul îmbunătățește circulația sângelui și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii. În plus, promovează funcționarea normală a sistemului imunitar – acest lucru este deosebit de important pentru persoanele trecute de vârsta de 60 de ani. Pe măsură ce îmbătrânim, apărarea imunitară a organismului scade și acesta devine mai susceptibil la viruși și infecții.

beneficiile ghimbirului pentru sanatate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Ghimbirul proaspăt poate fi ras în ceai, adăugat în sosuri la mâncărurile cu carne, dar şi la preparatele din pește.

Scorțișoara face parte și ea din această listă. Acest condiment aromatic este un prieten al metabolismul. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea sensibilității celulelor la insulină, fiind important pentru prevenirea modificărilor metabolice legate de vârstă și pentru menținerea energiei.

Beneficiile scorţişoarei pentru sănătate
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Scorțișoara adaugă o aromă plăcută fulgilor de ovăz, brânzei de vaci, orezului cu lapte, salatelor de fructe, merelor coapte și chiar cafelei.

Folosirea acestor condimente este o modalitate ușoară, accesibilă și delicioasă de a avea grijă de tine. Includerea lor în meniu nu necesită mult efort, dar adăugarea în dietă poate fi acel detaliu mic, dar semnificativ, în mozaicul sănătății tale după 60 de ani, explică medicii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel