Sari la conținut

Condimentul cu efecte similare unui medicament. Dr. Stroescu: „are peste 25 de efecte benefice”

Virgiliu Stroescu
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentație sănătoasă pentru om

Usturoiul, considerat de mii de ani un „medicament al naturii”, este condimentul pe care Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă românilor să-l includă zilnic în alimentație. Reputatul nutriționist subliniază că un singur cățel de usturoi pe zi poate aduce beneficii impresionante, de la dezinfectarea organismului, până la susținerea potenței și energiei.

Dr. Virgiliu Stroescu, cunoscut pentru promovarea unui stil de viață sănătos, a pus usturoiul (Allium sativum) pe lista ingredientelor esențiale pentru sănătate, numindu-l o „adevărată binecuvântare”.

Potrivit specialistului, forța acestui bulb este concentrată și extrem de eficientă, motiv pentru care natura l-a creat mic.

Citeste si…

Dr Virgiliu Stroescu: „Are peste 25 de efecte benefice: este dezinfectant, vindecă, cicatrizează, omoară microbii, dau energie. Vedeți ce micuț este? L-a făcut Dumnezeu micuț pentru că este atât de puternic! Dacă ar fi usturoiul cât un dovleac, ar fi nenorocire, el este micuț, dar își face datoria perfect.”

Nutriționistul pledează pentru consumul zilnic, susținând că un cățel de usturoi pe zi ar fi un gest „extraordinar” care ar „dezinfecta tot tubul digestiv.”

Cum să integrezi usturoiul zilnic în dietă (fără să-ți fie frică de miros)

Pentru a beneficia de efectele usturoiului, Dr. Stroescu recomandă ca acesta să fie integrat în preparate, nu consumat ca atare în cantități mari, care pot irita stomacul.

Citeste si…

Idei de la medicul nutriționist:

  • Salate: Adăugați puțin usturoi în salatele de legume.
  • Preparate Gătite: Puneți usturoi în mâncărurile cu vinete sau în cartofi.
  • Pasta vindecătoare: „Îl dăm puțin prin blender, iese o zeamă de usturoi cu puțin ulei, ne curăță și ne vindecă tot organismul.”

Atenție la proveniență! Usturoiul românesc, mai blând

Dr. Stroescu trage un semnal de alarmă cu privire la proveniență, recomandând usturoiul românesc în detrimentul celui chinezesc, adesea găsit în supermarketuri.

Dr Virgiliu Stroescu: „Cel apărut în ultimul timp, usturoiul chinezesc, e cam puternic. Să mâncăm usturoi românesc – este foarte bun și foarte sănătos.”

Motivul? Usturoiul străin poate fi prea puternic și mai agresiv cu stomacul, riscând să provoace arsuri sau tulburări digestive dacă este consumat în cantități mari.

Dincolo de declarațiile medicului, știința confirmă proprietățile excepționale ale usturoiului, care este înrudit cu ceapa și prazul. Beneficiile sale majore provin din compușii săi sulfuroși, în special Alicina, care se eliberează atunci când usturoiul este zdrobit, tăiat sau pisat.

Citeste si…

Beneficii majore susținute științific:

  • Imunitate: datorită conținutului de Vitaminele C, B6, și minerale (mangan, seleniu), usturoiul este un puternic antioxidant și antibacterian, fiind util în prevenirea răcelilor și lupta contra fungilor și infecțiilor.
  • Sănătatea cardiovasculară: Poate contribui la scăderea tensiunii arteriale (hipertensiune) și la reglarea colesterolului (scade LDL și crește HDL), având un rol de sprijin în lupta împotriva bolilor cardiovasculare.
  • Sistem digestiv: Ajută la reglarea tranzitului intestinal și stimulează flora intestinală sănătoasă (probiotic).
  • Antiinflamator: Alicina are acțiune antiinflamatoare, utilă în combaterea inflamațiilor cronice din corp.

Crud sau gătit? Cheia este alicina

Pentru a maximiza beneficiile, cel mai bine este să consumi usturoiul crud. Deoarece Alicina este sensibilă la căldură, gătirea îi reduce drastic efectele antibacteriene și de susținere a imunității.

Pentru a beneficia de maximum de nutrienți, experții recomandă adăugarea usturoiului spre sfârșitul procesului de gătire sau zdrobirea/tăierea acestuia și lăsarea lui câteva minute înainte de a-l adăuga în preparat.

Precauții Importante: când să evităm usturoiul

  • Deși este un remediu natural minune, usturoiul nu este potrivit pentru toată lumea.
  • Consumul este contraindicat sau necesită prudență maximă în următoarele cazuri:
  • Probleme Digestive: Persoanele care suferă de arsuri la stomac, gastrită, aciditate gastrică sau stomac sensibil trebuie să evite consumul sau să ceară sfatul medicului.
  • Tratamente Medicamentoase: Usturoiul poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele pentru hipotensiune (tensiune arterială scăzută) și, în unele studii, se sugerează că ar putea scădea eficacitatea anticoncepționalelor.
  • Femeile însărcinate/care alăptează: Se recomandă evitarea consumului, deoarece poate influența gustul laptelui și, în unele cazuri, poate induce travaliul.
Acest articol are un rol informativ și nu înlocuiește sfaturile medicului. Pentru orice decizie privind tratamentul, consultați un specialist.
Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel