Sari la conținut

Condimentul minune care topeşte zahărul din sânge şi stabilizează rapid glicemia. Reduce inflamaţia şi curăţă de grăsimi vasele de sânge

sursa foto: arviha Doctorul Zilei

Un condiment banal, folosit frecvent, s-a dovedit ştiinţific că ajută la ţinerea sub control a glicemiei în cazul persoanelor cu diabet zaharat.

Renumit pentru beneficiile sale medicale multiple, acest super-aliment este extrem de bogat în antioxidanţi, find considerat un adevărat elixir, potrivit experţilor în diabet şi nutriţie citaţi de publicaţia britanică Express.

Scorţişoara este un condiment cu valenţe terapeutice multiple datorită conţinutului mare de antioxidanţi care modulează stresul oxidativ, reduce reacţiile alergice şi inflamatorii, scade nivelul grăsimilor în sânge, oferind o protecţie sporită aparatului cardiovascular, dar şi a cancerului.

De asemenea, este un adjuvant redutabil în tratamentul pacienţilor cu diabet”, argumentează experţii. În cazul persoanelor cu prediabet, scorțișoara poate încetini progresia spre diabet de tip 2.

Potrivit unui studiu recent, o dietă bogată în condimente, inclusiv scorţişoara, reduce semnificativ efectul nociv al grasimilor asupra organismului. După o masă bogată în acizi graşi trans, nivelul trigliceridelor creşte imediat, iar dacă acest fenomen se cronicizează atunci apare riscul crescut de boli de inimă.

Participanţii la acest studiu, în marea lor majoritate, bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 65 de ani, au consumat zilnic două linguriţe de scorţişoară adăugată în diverse combinaţii alimentare (iaurt, orez cu lapte etc.). Potrivit rezultatelor cercetării, nivelul trigliceridelor a scăzut cu 30%, iar valorile glicemiei s-au stabilizat la un nivel normal.

În context, specialiştii britanici recomandă un consum de un gram de scorţişoară pe zi în cazul persoanelor cu diabet, ca parte a unei diete sănătoase.

Încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv

Potrivit unor cercetări, scorțișoara poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, unul dintre hormonii care reglează metabolismul și folosirea energiei. Insulina este esențială și pentru transportul glucozei din sânge (din fluxul sangvin către celule). O problemă este faptul că mulți oameni au rezistență la insulină.

Aceasta este o caracteristică a unor afecțiuni grave, precum sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Vestea bună este că studiile arată că scorțișoara poate să reducă dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon să își îndeplinească rolul în organism. Prin faptul că sporește sensibilitatea la insulină, scorțișoara poate să reducă glicemia și are un puternic efect antidiabetic.

Condimentul poate să reducă glicemia prin intermediul mai multor mecanisme, potrivit doc.ro. Studiile au arătat că scorțișoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sangvin după o masă și intervine în activitatea a numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv. În plus, un compus chimic din scorțișoară poate acționa asupra celulelor, imitând insulina.

Numeroase studii au confirmat deja, la oameni, efectele antidiabetice ale scorțișoarei, arătând că acest condiment poate să reducă valorile glicemiei „pe nemâncate” cu până la 10-29%. Așadar, scorțișoara:

  • reglează nivelul zahărului din sânge;
  • încetinește procesul de golire a stomacului după fiecare masă;
  • îmbunătățește memoria și sporește atenția;
  • diminuează tensiunile nervoase și vindecă migrenele;
  • ajută în lupta împotriva îmbătrânirii cauzate de stres și redă strălucirea pielii obosite;
  • este utilă în tratarea răcelilor, guturaiului și gripei;
  • protejează și calmează gâtul iritat.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel