miercuri, octombrie 28, 2020

Trei denumiri pentru aceeaşi plantă: turmeric, şofran indian sau curcuma. Curcumina este substanţa responsabilă atât pentru culoarea galbenă şi aroma pregnantă, cât şi pentru proprietăţile sale terapeutice multiple, ce au fost descoperite, încă din Antichitate, de medicina tradiţională chineză şi cea ayurvedică indiană. În scop medicinal se folosesc mai ales pudra, infuzia de rădăcină şi tinctura.

Citește și:

Este intrebuintat in alimentatie, in vindecare si in medicina ayurvedica, pentru a trata o serie de afectiuni, de peste 4000 de ani.

Turmericul contine curcuminoide, substante biologice active care se gasesc in curcumina si care au proprietati antioxidante puternice. Acestea neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi si apara organismul de bacterii. Curcumina este cea care ii confera turmericului superba sa culoare galben-portocalie, iar oamenii de stiinta ii atribuie acestei substante efectul medicinal vindecator. Se estimeaza ca in 100 g de turmeric se afla 3-5 grame de curcumina.

Citește și:

Turmericul este un antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente, reducand durerea cauzata de artrita sau osteoporoza. Folosit de secole in medicina ayurvedica drept remediu impotriva artritei reumatoide, un studiu efectuat de Colegiul de Medicina UA in 2006 confirma intr-adevar efectul anti-artrita al turmericului. Totodata, turmericul poate contribui si la reducerea inflamatiei asociate cu astm. Adauga o lingurita de pudra de turmeric intr-un pahar de lapte cald si bea acest remediu eficient.

Mai bun decât ibuprofenul

Citește și:

Efectele antiinflamatorii sunt comparabile cu cele ale ibuprofenului sau hidrocortizonului. Turmericul e eficient în combaterea durerilor articulare sau musculare, fără a avea reacţii adverse importante, precum gastrita sau ulcerul, aşa cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor de sinteză. Doza recomandată este de un sfert de linguriţă cu pulbere consumată zilnic, presărată pe orez, pui sau orice fel de altă carne sau preparate din legume.
Este un remediu important pentu cei care suferă de tuse sau astm. În cazul tusei se poate lua o linguriţă cu miere peste care s-a presărat puţină curcuma, după care se bea un pahar cu apă călduţă. Acest tratament se repetă de trei-patru ori pe zi. Pentru a preveni declanşarea atacurilor astmatice se consumă zilnic o linguriţă cu pastă obţinută din pulbere de turmeric şi miere. Se recomandă ca înainte de a o înghiţi să se ţină sub limbă timp de 5-10 minute.

Diminuează nivelul colesterolului rău

Curcumina inhibă oxidarea colesterolului în organism, cel care este responsabil de deteriorarea vaselor de sânge şi de formarea plăcilor de ateroscleroză. De asemenea, scade nivelul glicemiei şi împiedică formarea cheagurilor de sânge, prevenind accidentele vasculare cerebrale şi progresia diabetului.

Distruge cancerul

Turmericul are un conţinut mare de antioxidanţi, fiind un aliat de nădejde în lupta cu ridurile şi în prevenirea cancerului de colon, prostată şi a metastazelor. Acest efect, combinat cu acţiunea sa antiinflamatorie, face din el un tratament ieftin şi eficient al poliartritei reumatoide şi al bolilor inflamatorii intestinale (Boala Crohn şi colita ulcerativă). In india, unde turmericul este nelipsit din bucatarie si din alimentatie, prevalenta a 4 tipuri de cancer frecvente in Statele Unite (cancerul de colon, de san, cancerul la prostata si cancerul la plamani) este de 10 ori mai mica. De fapt, cancerul la prostata, un diagnostic pus frecvent barbatilor din Europa si din America, este rar in India.

Stimulează formarea globulelor roşii

Curcuma este foarte bogată în uleiuri eterice, menite să îmbunătăţească circuitul sangvin, ajută la vindecarea hematoamelor, la prevenirea trombozei şi a infarctului. Mai mult, curcuma reprezintă un adevărat purificator al sângelui, stimulând formarea globulelor roşii. Conţine curcumină, un antiinflamator puternic, ce reduce enzimele ce cauzează durerea şi umflăturile.

Puternic antiseptic

Este un antiseptic puternic, care curăţă tenul în profunzime şi îl lasă luminos şi curat. Se amestecă, în părţi egale, pulbere de turmeric cu pudră din rădăcină de santal, peste care se adaugă ulei de măsline. Pasta obţinută se întinde în strat gros pe faţă. Se lasă să acţioneze în jur de 20 de minute, după care se clăteşte cu apă călduţă.
O mască obţinută din amestecarea câtorva grame de pudră de cucurmă cu o lingură cu smântână, care va fi aplicată pe faţă, va determina ca tenul să devină neted şi suplu.
Pentru eliminarea toxinelor din piele se pot efectua împachetări ale braţelor, mâinilor şi ale picioarelor cu iaurt şi pudră de turmeric.

  Învinge răcelile

Curcuma reprezintă un ajutor eficient pentru răceli şi iritaţii ale gâtului. Amestecaţi jumătate de linguriţă cu pudră de turmeric proaspăt (curcuma longa) cu 30 ml de lapte cald.  Acest amestec se consumă o dată sau de două ori pe zi. Pentru sinusurile înfundate se face un preparat din cantităţi egale de turmeric, unt şi zahăr brun. Se păstrează la rece şi se ia zilnic un vârf de linguriţă.

Este o sursă bogată de fier

Turmericul este o sursă bună de fier şi este uşor asimilabil de organism. În acest scop, anemicilor li se recomandă administrarea zilnică a unei linguriţe cu suc, amestecat cu miere, până ce problema se „repară”.

Cum se administrează

Pudra se administrează câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, în amestec cu suc de fructe sau legume (morcov, măr, portocale, struguri etc.). Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu rădăcină la o cană cu apă. Se pot consuma două căni cu infuzie pe zi. În cazul tincturii se consumă zilnic 15-20 de picături.

• Consumat în cantităţi mari, poate produce iritaţie gastrică. Cei care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să-l folosească precaut.

 

Parteneri--