Sari la conținut

Confuzia gravă de pe etichete care păcălește consumatorii. Nutriționist: Ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă

Confuzia gravă de pe etichete care păcălește consumatorii. Nutriționist: Ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă.

Adesea se întâmplă ca lucruri făcute să vină în ajutorul consumatorilor, a oamenilor simpli, să ajungă să-i încurce și mai mult. Este șii cazul etichetelor nutriționale de pe produsele ambalate, care, în cazul produselor din alte țări, sunt traduse prost, în multe cazuri.

Confuzia gravă de pe etichete care păcălește consumatorii

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra faptului că multe produse nu au eticheta nutrițională clară, astfel că nu știm exact ce consumăm.

Eticheta nutrițională nu e întotdeauna clară. Legislația spune că toate alimentele ambalate trebuie să aibă o etichetă nutrițională. Din păcate termenii folosiți nu sunt întotdeauna în beneficiul consumatorilor și mai mult încurcă decât ajută. Explicația ar putea fi lipsa de comunicare dintre medicii nutriționiști și autoritățile din domeniul alimentar. Sau și mai simplu, exprimarea lacunară din limba engleză/germană, care pune laolaltă noțiuni diferite sub același titlu.

Pentru ei termenul de zaharuri înseamnă deopotrivă și zahărul rafinat și lactoza din lapte. Ori confuzia e gravă: zahărul este un dizaharid rapid, format dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză, în timp ce lactoza este un dizaharid lent, format dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză. Zahărul are impact negativ pe glicemie/siluetă și trebuie evitat, în timp ce lactoza e mai degrabă benefică.

 

Nutriționist: Ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă

Tabelul nutrițional din fotografie aparține unei sticle de kefir. La prima vedere am putea crede că are zahăr(zucker) adăugat și albuș de ou(eiweiß). Când de fapt este vorba de lactoza și de proteinele prezente în mod natural în lapte!!!! Eticheta nutrițională ar trebui să fie un ajutor pentru consumatorii obișnuiți, nespecialiști în domeniul nutriției. Însă, culmea, doar un profesionist poate ști că albușul de ou este cea mai pură formă de proteină, în raport de ea se exprimă restul proteinelor. Cât despre zahăr, nici vorbă să fie adăugat, în chefir avem doar carbohidrații prezenți natural în lapte.

De ce sunt folosiți termeni inproprii, care pot crea confuzii? Dumnezeu știe, legislația în domeniul alimentar e mai degrabă dușmănoasă decât folositoare. Așa am ajuns să ne ferim de zahărul din lapte, iar la polul opus se află industria alimentară care este capabilă să ascundă zahărul sub denumiri necunoscute și bizare (foto). Din toată această confuzie doar consumatorii ies păcăliți și zăpăciți. Nu e de mirare că ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel