Sari la conținut

Iată cu ce poți înlocui zahărul: îndulcitori care nu îngrașă

îndulcitori naturali

Iată cu ce poți înlocui zahărul: îndulcitori sănătoși care nu îngrașă. Zahărul, unul dintre cele mai nocive alimente ce provoacă și dependență.

Zahărul este prezent în aproape tot ce consumăm, inclusiv în pâine. Nu doar prăjiturile sau sucurile conțin zahăr, așadar. Fără să vrem, consumăm zilnic cantități mari de zahăr.

Iar zahărul provoacă și dependență. Cu cât consumăm mai mult, cu atât am consuma… Și am tot consuma. Din păcate, zahărul poate fi nociv dacă este consumat în cantităţi mari.

Potrivit Harvard Health Publishing, consumul de zahăr este una dintre cele mai mari amenințări pentru sistemul cardiovascular.

De asemenea, zahărul poate provoca afecţiuni medicale, precum boli de inimă, ficat, diabet sau obezitate.

Înlocuitori sănătoși pentru zahăr

Vestea bună este că poate fi înlocuit cu îndulcitori sănătoși. De pildă, stevia este un îndulcitor produs de un arbust întâlnit în America de Sud. Este mult mai dulce decât zahărul şi nu conţine calorii. Stevia reduce riscul de obezitate şi nivelul de zahăr din sânge.

Alcoolii de zahăr, denumiți și polioli, sunt carbohidrați extrași din diferite fructe și legume. Eritritolul, xilitolul și maltitolul nu deteriorează dantura, pentru că nu fermentează în contact cu bacteriile regăsite în salivă.

Totodată, au mult mai puține calorii și reprezintă înlocuitori perfecți pentru persoanele care suferă de diabet, notează clic.ro.

Aluloza sau D-aluloza este un tip de zahăr, practic, care se regăsește în fructe. Este aproape la fel de dulce ca zahărul pe care îl folosim în mod normal, dar are mult mai puține calorii- 0.2/gram consumat.

Gustul este aproape același, motiv pentru care îl putem folosi cu ușurință în diverse preparate, inclusiv în gemuri și compoturi sau prăjituri.

Curmalele, cele mai dulci fructe

Și curmalele au multe beneficii pentru sănătate și sunt o alternativă uluitoare pentru zahăr. De altfel, sunt cele mai dulci fructe dintre toate.

Au de la nutrienți la fibre, potasiu, vitamine și antioxidanți, iar datorită gustului extrem de dulce pot fi folosite în multe prăjituri și preparate care, în mod normal, ar folosi cantități mari de zahăr.

O alternativă sănătoasă este să folosim curmale hidratate în apă rece în loc de zahăr. Se pot pune în blender și apoi amesteca în compoziția pe care o vrem dulce.

În plus, curmalele au numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată, așadar, câte alternative sănătoase avem la zahăr, nu-i așa?

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel