Sari la conținut

Leguma cu proprietăți antiinflamatorii și anti-îmbătrânire, care împiedică răspândirea cancerului

Sursă foto: Shutterstock
Conopida conține proprietăți anti-îmbătrânire, antiinflamatorii și anti-cancer, cu un impact nutrițional puternic

Conopida este o legumă versatilă. Capacitatea sa de a lua diferite forme – piure, orez și chiar crustă de pizza – face din conopida  un aliment de bază pentru oricine își urmărește aportul de carbohidrați. Popularitatea conopidei poate fi o surpriză pentru unii, dar are sens din punct de vedere nutrițional.

Un membru al familiei cruciferelor, conopida are un impact nutrițional puternic. O ceașcă de conopidă crudă este plină de vitamine, nutrienți și fibre – toate acestea pentru doar 30 de calorii și cinci grame de carbohidrați, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA (USDA). De asemenea, conține proprietăți anti-îmbătrânire, antiinflamatorii și anti-cancer.

Din punct de vedere culinar, conopida este relativ insipidă de una singură. Atunci când este combinată cu ingredientele potrivite, conopida poate fi transformată într-un substitut delicios, cu un conținut scăzut de carbohidrați și fără gluten.

Conopida este bogatăîn nutrienți

O ceașcă de conopidă crudă oferă peste 75% din necesarul minim zilnic de vitamina C, potrivit USDA. Pe lângă faptul că susține imunitatea, vitamina C este necesară pentru repararea ADN-ului și, potrivit National Institutes of Health (NIH), este esențială pentru producerea de globule roșii, colagen și serotonină (aceasta din urmă promovează fericirea și un somn sănătos).

Conopida este, de asemenea, bogată în vitamina K și furnizează 20% din necesarul zilnic, conform USDA. Vitamina K este necesară pentru sănătatea oaselor, iar un deficit de nutrient poate crește riscul de fracturi. Potrivit unei cercetări publicate în revista Medicine, un aport mai mare de vitamina K vă poate reduce riscul de fracturi.

Conopida conține, de asemenea, colină. Potrivit NIH, colina joacă un rol important în somn, memorie, învățare și mișcare musculară.

Conopida oferă, de asemenea, cantități mai mici de alți nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele B, fosfor, mangan, magneziu și potasiu.

beneficiile conopidei pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Conopida este antiinflamatoare

Compușii bioactivi care se găsesc în conopidă sunt cunoscuți pentru a reduce inflamația, așa cum a fost raportat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics în 2014. Leguma este, de asemenea, bogată în antioxidanți, inclusiv tipuri cunoscute pentru a contracara stresul oxidativ.

Potrivit autorilor studiului, stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între producția de radicali liberi care dăunează celulelor și capacitatea organismului de a contracara efectele nocive ale acestora. Acest lucru are ca rezultat o inflamație sistemică, care crește riscul de îmbătrânire prematură și de boli.

Consumul de conopidă și de alte legume crucifere poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

Conopida luptă împotriva cancerului și a bolilor de inimă

Conopida face parte din familia legumelor crucifere, din care mai fac parte varza de Bruxelles, varza kale, broccoli, varza creață și bok choy. Ca atare, aceasta ajută la reducerea riscului atât al bolilor de inimă, cât și al cancerului, cele două cauze principale de deces în SUA, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Legumele crucifere conțin substanțe naturale care protejează cotloanele și ramificațiile vaselor de sânge – zonele cele mai predispuse la inflamații. Acest lucru face ca aceste legume să fie puternice protectoare ale inimii dumneavoastră. Iar acest lucru poate explica de ce un aport mai mare de legume crucifere a fost asociat cu un risc mai mic de întărire a arterelor la femeile participante la un studiu din 2017 al International Journal of Epidemiology.

De asemenea, s-a demonstrat că substanțele naturale din conopidă și alte legume crucifere dezactivează substanțele care cauzează cancerul și opresc cancerul din creștere și răspândire, potrivit rezultatelor unei analize din 2015 publicate în revista Antioxidants & Redox Signaling. Această revizuire a constatat că un aport mai mare de legume crucifere este asociat cu riscuri mai mici de boli de inimă, cancer și deces din orice cauză.

Fiind o legumă cruciferă, conopida este un aliment cheie pentru protejarea sănătății.

Conopida luptă împotriva îmbătrânirii

Sulforafanul, o substanță naturală care se găsește în conopidă și în alte legume crucifere, acționează la nivel celular pentru a neutraliza toxinele, a reduce inflamațiile și a proteja ADN-ul, potrivit National Institutes of Health.

Mai mult, o cercetare publicată în revista GeroScience a arătat că sulforfanul poate influența genele în moduri care încetinesc procesul biochimic de îmbătrânire. Cercetări suplimentare publicate în Austin Journal of Cerebrovascular Disease & Stroke în 2017 arată că acest compus poate ajuta la protejarea creierului, la susținerea funcției sistemului nervos și la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel