Sari la conținut

Constipația cronică poate duce la demență. Află cum poți să îți îmbunătățești sănătatea intestinală

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Constipația cronică poate duce la demență. Statisticile arată că aproximativ 16% din populația adultă din întreaga lume suferă de constipație. Când o persoană are scaun mai puțin de trei ori pe săptămână sau are mișcări intestinale dificile, se spune că are constipație.

Constipația este și mai frecventă în rândul adulților în vârstă din cauza factorilor legați de vârstă, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice, fibrele alimentare și utilizarea medicamentelor care pot provoca constipație ca efect secundar.

Constipația cronică poate duce la demență; conexiune între minte și intestin

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că constipația poate fi dăunătoare nu doar pentru sănătatea intestinală, ci și pentru funcția cognitivă. Funcția cognitivă se referă la capacitatea mentală a unei persoane, care include învățarea, gândirea, raționamentul, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor, amintirea și acordarea atenției.

Constipația cronică a fost asociată cu un risc cu 73% mai mare de declin cognitiv subiectiv, potrivit cercetărilor prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam.

Cercetătorii au evaluat peste 112.000 de adulți care au participat la Studiul de Sănătate a Asistentelor, Studiul II de Sănătate a Asistentelor și Studiul de Urmărire a Profesioniştilor din Sănătate.

Autorii au colectat date despre frecvența mișcărilor intestinale ale participanților din 2012 până în 2013, autoevaluările participanților asupra funcției cognitive între 2014 și 2017 și detalii despre funcția cognitivă măsurată obiectiv a unor participanți între 2014 și 2018.

În comparație cu persoanele care aveau scaun o dată pe zi, participanții constipați au avut o cogniție semnificativ mai proastă, echivalent cu trei ani mai mulți de îmbătrânire cognitivă cronologică, au descoperit cercetătorii.

Risc crescut a fost găsit și în rândul celor care au au avut scaun de mai mult de două ori pe zi, cu toate acestea, aceste șanse mai mari au fost mici. Printre cei cu mișcări intestinale rare și o funcție cognitivă mai proastă, a existat o diminuare a bacteriilor bune care produc butirați, acizi grași care susțin bariera intestinală care împiedică bacteriile și alți microbi să intre în fluxul sanguin, potrivit Clinicii Cleveland.

Oamenii care au mișcări intestinale mai puțin frecvente vor avea mai puține bacterii bune și mai multe bacterii rele care sunt cauzate de afecțiunile inflamatorii.

Cum să scapi de constipație

O dietă sănătoasă poate ajuta foarte mult la îmbunătățirea mișcărilor intestinale. Creșteți cantitatea de fibre din dietă consumând legume, fructe, cereale integrale și nuci. Aportul total de fibre ar trebui să fie de cel puțin 25 de grame pe zi, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Asigurați-vă că beți multă apă, deoarece hidratarea suficientă înmoaie scaunul, astfel încât să le puteți trece fără a vă eforta.

Exercițiile fizice de cel puțin câteva ori pe săptămână și gestionarea stresului pot ajuta, de asemenea, la prevenirea constipației.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel