Sari la conținut

Neurolog celebru: așa putem îmbunătăți sănătatea creierului și ne putem menține funcția cognitivă.

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr Patrick Porter, un expert în neuroștiință, a împărtășit sfaturile sale de top pentru a îmbunătăți sănătatea creierului.

„Menținerea sănătății optime a creierului este esențială pentru bunăstarea generală și pentru funcția cognitivă”, a spus dr. Porter. Unul dintre cei mai folositori factori este obținerea unui somn de calitate pe timp de noapte. Dr. Porter a explicat: „Cercetarile au arătat că somnul permite creierului să curățați toxinele și reparați daunele cauzate de uzura zilnică.”

NHS recomandă adulților să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte.

„Probabil că nu dormi suficient dacă ești obosit în mod constant în timpul zilei”, notează NHS.

Un alt sfat de top este să investești în sănătatea ta fizică, mișcându-vă corpul în mod regulat.

„Activitatea fizică regulată ajută la creșterea fluxului de sânge către creier, promovând creșterea de noi celule cerebrale și îmbunătățind funcția cognitivă”, a spus dr. Porter.

Expertul a remarcat că „nu este la fel de important ce faci pe cât este doar să ieși și să o faci”.

Dr Porter a adăugat: „S-a descoperit că mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalități de a crea fitness fizic, precum și fitness pentru creier”.

Potrivit NHS, oamenii ar trebui să facă exerciții pentru cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână.

Dieta este, de asemenea, crucială pentru îmbunătățirea sănătății creierului, motiv pentru care doctorul Porter a recomandat „alimente care stimulează creierul”.

Exemplele includ „somon, afine, nuci și verdeață cu frunze”, deoarece acestea sunt surse excelente de „acizi grași omega-3, antioxidanți și vitamine”.

Dr Porter a sfătuit, de asemenea, să elimini cât mai mult posibil zaharurile adăugate, deoarece este „una dintre cele mai dăunătoare toxine pe care le poți introduce în sistemul tău”.

Prin inducerea „stărilor specifice de unde cerebrale”, prin „yoga sau tai chi”, practicile ar putea ajuta la îmbunătățirea concentrării și a memoriei.

„Angajamentul social poate ajuta la menținerea funcției cognitive și la promovarea bunăstării generale”, a adăugat doctorul Porter.

„De fapt, există o corelație directă cu sănătatea ta și cu dimensiunea cercului tău social.

„Este important să fii într-o relație, să îți faci prieteni și să socializezi. Este bine pentru creierul tău.”

Iar ultimul sfat al doctorului Porter pentru îmbunătățirea sănătății creierului și a cogniției este să exersezi mindfulness și meditație.

„Mindfulness și meditația pot reduce stresul și anxietatea, pot îmbunătăți atenția și concentrarea și pot crește starea generală de bine”, a spus dr. Porter.

„Cercetările au arătat că mindfulness-ul și meditația pot promova schimbări structurale pozitive în creier, susținând sănătatea generală a acestuia”.

Dr Patrick Porter este un expert în neuroștiință și fondatorul BrainTap.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel