Sari la conținut

Consultații gratuite pe litoral! Află unde și când

Consultații gratuite pe litoral! Află unde și când poți merge pentru a beneficia de consultații gratuite pentru dermato, endocrinologie și oftalmologie.

Turiștii aflați în vacanță în sudul litoralului românesc pot beneficia de consultații gratuite începând de astăzi, 15 august.

Pentru al doilea an consecutiv, campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, derulată prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE), a ajuns pe litoral.

Pe parcursul celor șase zile ale campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022” toți cei care doresc să beneficieze gratuit de consultații dermatologice și endocrinologice vor putea beneficia de consultații gratuite.

26 de medici vor face consultații gratuite

Un număr de 26 de medici (rezidenți și specialiști)  vor fi prezenți în cele cinci puncte de lucru, special amenajate în corturi ale M.Ap.N., instalate pe plajele din stațiunile Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp.

Consultațiile gratuite în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022” se fac în perioada 15-20 august, în intervalele orare 09.00-12.00 și 15.00-18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

Așadar, turiștii care interesați vor putea beneficia de consultații oferite de medici (rezidenți și specialiști) dermatologi, endocrinologi, oftalmologi.

Potrivit statisticilor oficiale, una dintre problemele majore o reprezintă cancerul de piele,, fiind cel mai frecvent care afectează populația albă.

Incidența acestui tip de cancer a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și este în continuă creștere, în contextul majorării duratei de viață, a îmbătrânirii populației și a expunerii necontrolate la soare.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o treime din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.

„Prima ediție a campaniei «Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2021» ne-a demonstrat, încă o dată, că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și, mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța

prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă, ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că

anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave”, a declarat dr. Alin Nicolescu, Secretarul General al Societății Române de Dermatologie, în cadrul conferinței de presă ce a deschis campania din acest an.

Screening pentru osteoporoză

Pe lângă consultațiile dermatologice, cei care vor veni la corturile M.Ap.N instalate pe plajele din  Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp pot efectua, tot gratuit, teste de screening

pentru osteoporoză (cunoscută și ca boala oaselor fragile) și sindromul metabolic (un grup de tulburări ale metabolismului care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat tip 2).

Programul Societății Române de Endocrinologie are ca scop să atragă atenția asupra acestor factori de risc, iar la actuala campanie participă 15 medici endocrinologi și rezidenți.

Statistica arată că în România un milion de femei și bărbați cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi. În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză.

Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025.

Cu toatea acestea, la noi osteoporoza este „ încă o boală subdiagnosticată si subtratată”, spune doctorul Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, iar pentru a schimba această situație România are nevoie de implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei.

Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun pentru cei afectați durere, suferință și dizabilități semnificative și chiar deces, atrag atenția medicii.

În ceea ce privește prevalența sindromului metabolic în populația adultă din țara noastră, ea este de 38,50%, fiind mai ridicată în rândul bărbaților (43,20%), în timp ce la femei este de 34,20%.

Pe locul 2 la nivel mondial

„Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic,  pe de altă parte
această afecțiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză și sindrom metabolic.
În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a mai explicat prof. dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.

Peste 2000 de consultații la prima ediție

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul primei ediții a campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2021- a fost 2.066 din care  913 consultații de dermatologie pentru screening melanom.

În specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză.

“În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila – Asumă-ți să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână,

de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021 și am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare

celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect țin să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat”,  a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel