Sari la conținut

Copiii care nu au prieteni sau nu se înțeleg cu mamele lor vor fi mai singuri la bătrânețe. Studiul care trage semnalul de alarmă asupra singurătății

Copiii care nu au prieteni sau nu se înțeleg cu mama vor fi mai singuri la bătrânețe. Studiul care trage semnalul de alarmă asupra singurătății la bătrânețe.

De ce unii oameni în vârstă sunt mai singuri decât alții? O combinație de trăsături de personalitate și circumstanțe din copilărie explică de ce unii oameni în vârstă se confruntă cu singurătatea mai mult decât alții.

Circumstanțele copilăriei și trăsăturile de personalitate sunt asociate cu singurătatea la vârsta înaintată

Adulții singuri de peste 50 de ani au avut de 1,24 ori mai multe șanse să aibă rareori sau niciodată prietenii confortabile în copilărie și de 1,34 ori mai multe șanse să fi avut relații proaste cu mamele lor în copilărie.

Singurătatea a fost un subiect de interes din ce în ce mai mare în ultimul deceniu, deoarece s-a demonstrat că este legată de sănătatea proastă și că crește odată cu vârsta. Potrivit unui nou studiu publicat în această săptămână. în revista cu acces deschis PLOS ONE de Sophie Guthmuller de la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, Austria, circumstanțele copilăriei și trăsăturile de personalitate sunt asociate cu singurătatea la vârsta înaintată:

  • Circumstanțele de viață în timpul copilăriei – inclusiv a avea mai puțini prieteni și frați,
  • Relații de calitate scăzută cu părinții,
  • Sănătatea precară
  • Creșterea într-o gospodărie mai săracă – sunt toate corelate cu o rată mai mare de singurătate la vârsta înaintată,

Singurătatea este corelată cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni psihice, o deteriorare a sănătății fizice și este legată de mortalitate și de utilizarea mai mare a îngrijirilor de sănătate.

În noul studiu, Guthmuller a folosit date din sondajul transnațional mare privind sănătatea, îmbătrânirea și pensionarea în Europa (SHARE), care colectează informații de la persoane din Europa cu vârsta de 50 de ani și peste despre sănătate, statutul socioeconomic și rețelele sociale și familiale. Singurătatea a fost măsurată cu Scala R-UCLA de Singurătate.

Copiii care nu au prieteni sau nu se înțeleg cu mama vor fi mai singuri la bătrânețe

Guthmuller a constatat că, în timp ce sănătatea proastă este principalul factor corelat cu singurătatea la vârsta înaintată, explicând 43,32% din variația singurătății, sprijinul social la vârsta înaintată reprezintă, de asemenea, 27,05% din variație, trăsăturile de personalitate reprezintă 10,42% și circumstanțele de viață în timpul copii reprezintă 7,50%.

Şansele de singurătate de 50 de ani şi peste au fost:

  • de 1,24 ori mai mari pentru persoanele care rareori sau niciodată nu au avut prieteni confortabili în copilărie, comparativ cu cei care au avut mai des prieteni,
  • de 1,34 ori mai mari la cei care au avut o relaţie corectă sau proastă cu mama lor în copilărie. comparativ cu cei cu o relație maternă excelentă.
  • de 1,21 ori mai mare atunci când a crescut într-o gospodărie săracă, comparativ cu cei dintr-o gospodărie bogată.

Singurătatea a fost mai frecventă la persoanele cu personalitate nevrotică (OR 1,20) și mai puțin frecventă la cei care au obținut scoruri ridicate pentru conștiinciozitate, extraversie, agreabilitate și deschidere.

Starea de sănătate și sprijinul social la vârste mai înaintate sunt cei doi factori principali

Potrivit neurosciencenews.com, Sophie Guthmuller subliniază că rezultatele acestui studiu confirmă importanța rețelelor sociale și a sprijinului la vârsta înaintată, precum și rolul trăsăturilor de personalitate și al circumstanțelor copilăriei.

Intervențiile timpurii sunt esențiale pentru a viza singuratatea ulterioară și că intervențiile care vizează creșterea sprijinului social în viața ulterioară trebuie adaptate la toate tipurile de personalitate.

„Studiul constată, așa cum era de așteptat, că starea de sănătate și sprijinul social la vârste mai înaintate sunt cei doi factori principali corelați cu singurătatea la vârsta de peste 50 de ani. În mod interesant, studiul dezvăluie că trăsăturile de personalitate și circumstanțele de viață din timpul copilăriei sunt asociate semnificativ cu singurătatea mai târziu în viață, după controlul pentru un set mare de condiții de viață ulterioare.

În lumina tendinței de creștere a singurătății în copilărie și a impactului pandemiei de COVID-19 asupra vieții copiilor, concluziile acestui studiu confirmă importanța intervențiilor timpurii pentru a aborda efectul pe termen lung asupra singurătății”, a concluzionat Guthmuller.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel