Sari la conținut

Vă mai aduceți aminte de Nică din filmul „Amintiri din copilărie”? Copilul bălai care „râde la soare” împlinește azi 71 de ani!

Vă mai aduceți aminte de Nică din filmul „Amintiri din copilărie”? Copilul bălai care „râde la soare” împlinește azi 71 de ani!

Ion Bocancea, cel care a interpretat magistral personajul Nică în „Amintiri din Copilărie”, film regizat de Elisabeta Bostan în 1965,  împlinește astăzi, 7 februarie, 71 de ani. Interpretarea inegalabilă a celui mai îndrăgit personaj din filmele cu și despre copii, i-a adus nemurirea, chiar dacă Ion Bocancea nu a devenit actor între timp.

Vă mai aduceți aminte de Nică din filmul „Amintiri din copilărie”?

A fost selectat dintre alți 12.000 de copii, iar alegere sa în rolul lui Nică a fost una fericita, dând viață personajului cu atâta naturalețe, încât a mers în inima tuturor.

„Ce mă puneau ei să fac a fost pentru mine o joacă. Am avut o copilărie adevărată, am crescut la casă, în mediu rustic. Mergeam cu miei și vaci la păscut, toți munceam în gospodărie – numai dacă erai bolnav, nu erai pus la treabă. Așa era atunci.

Când am dat probele, eu știam să înot, să călăresc – călăream fără șa –, mă suiam în cireș cât ai clipi – luam cireașa aia la care doar pasărea ajungea.

Când m-au pus să înot, am intrat sub apă și, când nu m-au mai văzut, s-au speriat, au crezut că m-am înecat. Eu ieșisem pe altă parte.

Și acum când mai vorbesc cu doamna Elisabeta Bostan îmi spune: «N-am crezut că un copil ca tine poate juca un rol atât de greu»”, a povestit peste ani și ani Ion Bocancea, potrivit editiadedimineata.ro.

Copilul bălai care „râde la soare” nu era blond, ci șaten

Realizatorii filmului au căutat un copil care să-l întruchipeze cât mai natural pe Nică:

„Am fost ales eu, un copil oarecare, fără să știe cine sunt părinții, nu-i interesa atunci să aleagă copilul nu știu cărui șef. Eram dintr-o familie modestă, tata lucra ca administrator, mama a fost casnică. Oameni simpli.”

Și l-au găsit pe Nică în Neamț, ținutul în care s-a născut și scriitorul Ion Creangă. În perioada filmărilor, care s-au desfășurat timp de un an, a mers la școală la București și la Humulești, și notele erau trimise apoi la Bicaz. În toată acea perioadă, s-a simțit „un copil normal” – acum, privind în urmă, ar spune: „Am fost un copil obișnuit căruia i s-a întâmplat, la un moment dat, ceva extraordinar”.

„Nu eram un copil cu părul bălai, eu eram şaten pe vremea când am fost ales pentru rolul din film. Dar am fost vopsit blond, şi, la un moment dat, mi-au făcut o tunsoare cu o foarfecă, de arătam ca dracul. Apoi m-au tuns «zero», după care am purtat perucă“, îşi mai aminteşte Bocancea.

Din acea perioadă, își amintește de Elisabeta Bostan – „a avut multă grijă de mine” – și de actrița Corina Constantinescu (16 noiembrie 1919 – 26 august 2008), cea care a interpretat-o chiar pe mama lui Nică în film.

Credit foto: © Arhiva personală Ion Bocancea

Ion Bocancea împlinește astăzi 71 de ani!

După terminarea școlii, Ion Bocancea a dat la Institutul de Educație fizică, deși, mărturisește, toată copilăria a visat să fie actor. Nu a intrat. A mers în armată și, în anul următor, s-a înscris la Institutul de Teatru. Și-a luat permisie și, în uniforma de soldat, s-a dus la probe. Nu a fost admis.

Mulți ani după film și-a urmat pasiunea și a jucat în numeroase spectacole de teatru. Mai târziu, a făcut o școală tehnică de calculatoare și un curs de instructor auto, meserie pe care a avut-o până la pensie.

În 1976, s-a căsătorit și din Neamț, Moldova, s-a mutat la Caraș-Severin, în Banat. În acest oraș se află și cei doi copii, o fiică și un fiu, împreună cu familiile lor. De-a lungul timpului, i s-a spus Nică, chiar și Ion Creangă.

Cel mai frumos nume de alint, spune Ion Bocancea, i-a fost dat însă de nepoata de cinci ani: „Ionică, pupăzică, ia mai povestește-mi!…”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.