Sari la conținut

Copiii cu ochi leneș vor avea risc de hipertensiune arterială și atacuri de cord la vârsta adultă

ochiul lenes
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Copiii cu ochi leneș, risc de HA și infarct la maturitate

Copiii cu ochi leneș. Afecțiunea ochiului leneș în copilărie crește riscul de a dezvolta obezitate, hipertensiune arterială, sindrom metabolic și atacuri de cord la vârsta adultă, a arătat un nou studiu.

Ambliopia sau ochiul leneș este o afecțiune de neurodezvoltare care cauzează reducerea vederii la un ochi. Se dezvoltă atunci când coordonarea creierului și a ochilor se defectează, determinând creierul să se bazeze din ce în ce mai mult pe ochiul mai puternic, ceea ce duce la deteriorarea vederii la ochiul mai slab.

Semnele afecțiunii includ rătăcirea în interior sau în exterior a unui ochi, mijirea unui ochi, percepția slabă a adâncimii, înclinarea capului și vederea slabă. Deoarece afecțiunea afectează de obicei doar un ochi, este posibil ca mulți copii să nu observe probleme cu vederea lor până la testele de vedere de rutină.

Copiii cu ochi leneș, risc de HA și infarct la vârsta adultă

Studiul, publicat în jurnalul eClinicalMedicine, a identificat o corelație între ochiul leneș în copilărie și riscul crescut pentru sănătate mai târziu la vârsta adultă. În ciuda acestor descoperiri, studiul nu arată o relație cauzală între ele.

Studiul a examinat peste 126.000 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care făceau parte din cohorta Biobank din Regatul Unit, care au fost supuși unui examen ocular.

„Este rar să existe un „marker” în copilărie care este asociat cu risc crescut de boală gravă în viața adultă și, de asemenea, unul care este măsurat și cunoscut pentru fiecare copil, din cauza screening-ului populației. Numărul mare de copii afectați și familiile acestora ar putea dori să privească descoperirile noastre ca pe un stimulent suplimentar pentru a încerca să obținem un stil de viață sănătos încă din copilărie”, a spus autorul corespunzător, profesorul Jugnoo Rahi.

În timpul recrutării, participanții au fost întrebați dacă au fost tratați pentru ambliopie în copilărie și dacă mai aveau această afecțiune.

  • Ei au fost, de asemenea, întrebați despre diagnosticele medicale legate de diabet, hipertensiune arterială și afecțiuni cardio/cerebrovasculare, inclusiv angina pectorală, atac de cord și accident vascular cerebral.
  • Au fost măsurate IMC (indicele de masă corporală), glicemia și colesterolul participanților, iar mortalitatea acestora a fost urmărită.
  • Din cei 3.238 de participanți care au raportat că au avut un ochi leneș în copilărie, 82,2% au avut vedere redusă la un ochi chiar și ca adult.

Potrivit studiului, adultul „mediu” care a avut ambliopie în copilărie are mai multe șanse de a dezvolta aceste tulburări decât adultul „mediu” care nu a avut ambliopie. Descoperirile nu înseamnă că fiecare copil cu ambliopie va dezvolta inevitabil tulburări cardiometabolice în viața adultă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel