Din cuprinsul articolului
Un băieţel în vârstă de doar 5 ani a ajuns de urgenţă la spital, după ce a fost mușcat de un șobolan. Medicii spun că, în prezent, starea copilului este stabilă, acestuia fiindu-i administrat și tratament antirabic.
Specialiştii atrag atenţia că, din cauza temperaturilor crescute, comportamentul animalelor s-a schimbat, acestea fiind mai agresive. „În perioada sezonului cald, cazurile de mușcături de animale sunt mai frecvente, unul din factori fiind și disconfortul termic determinat de temperaturile crescute.
Cazurile de mușcături s-au înmulțit alarmant în ultimul an, atât din partea animalelor domestice, sălbatice, dar și a celor crescute în captivitate.
Astfel, avem internați în spital un copil de 5 ani, din localitatea Ciurea, mușcat de șobolan, a unui tânăr de 26 de ani, cetățean străin, ce locuiește în Iași, mușcat de șoarece.
Tot la noi în spital este internat și un tânăr de 22 de ani, din Pașcani, care a fost mușcat de lemur. Animalul este crescut, evident, în captivitate”, a declarat pentru Agerpres Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iaşi.

Semnal de alarmă privind efectele caniculei la animale
Medicul recomandă anunțarea autorităților veterinare atunci când observăm că animalele prezintă un comportament anormal.
„Revenim cu un apel ferm în ceea ce privește prevenția mușcăturilor determinate de animale, prin păstrarea unei distanțe de siguranță, anunțarea autorităților veterinare în cazul identificării unor animale ce prezintă un comportament anormal și, nu în ultimul rând, vaccinarea voluntară”, a mai spus medicul.
El a recomandat vaccinarea antirabică, mai ales a categoriilor profesionale expuse riscului, precum medici veterinari, lucrători în salubritate, lucrători din cadrul Ocolului Silvic, cât și a celor din cadrul grădinilor zoologice.